Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου, είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης στην Άγκυρα, λίγη ώρα μετά το τέλος των συνομιλιών για τη θετική ατζέντα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο ομόλογός του υφυπουργός Εξωτερικών, Μπούρακ Ακσαναρ.

Ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και έδειξε την ένθερμη υποστήριξη του, καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Η πρόοδος των συζητήσεων

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της θετικής ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των ΤΠΕ, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Η συνάντηση έθεσε, επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας».

Ντέρμπι Ερντογαν – Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να αλλάξει την ισχύουσα εικόνα.

Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ανακοίνωση του φιλοκουρδικού HDP ότι δε θα κατεβάσει υποψήφιο που να στηρίζεται από το κόμμα, αποτελεί  ένα νέο πολύ σοβαρό πλήγμα για την υποψηφιότητα του Ερντογάν και τις ελπίδες για την επανεκλογή του. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα της συμμαχίας των έξι συνεχίζει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον από τους Τούρκους πολίτες που έχουν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος που το HDP είναι σημαντικό στην εξέλιξη των τουρκικών εκλογών είναι διότι αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου και συγκεντρώνει την υποστήριξη του 10% του εκλογικού σώματος, διαδραματίζοντας ρόλο κλειδί στις προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο υποψήφιος του HDP είχε εξασφαλίσει το 8,4% των ψήφων.

Το φιλοκουρδικό κόμμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς που θεωρούνται σύμμαχοι του κρατήθηκαν στο περιθώριο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικές παρατάξεις.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα