Μπαλάκι οι ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη – Οι εξηγήσεις Καραμανλή

Μπαλάκι οι ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη – Οι εξηγήσεις Καραμανλή

 Μπαλάκι μεταξύ των κομμάτων έγιναν και σήμερα οι ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την παραίτησή του ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να αποδέχεται μερίδιο πολιτικής ευθύνης και να στρέφει τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη»
19 ημέρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών και τον θάνατο 57 ανθρώπων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών εμφανίστηκε στην επιτροπή Θεσμών και εξήγησε γιατί προτίμησε να μιλήσει πρώτα στη Βουλή μετά την παραίτησή του.

«Παραιτήθηκα ενάντια στην πεπατημένη της πολιτικής πρακτικής σε τέτοιες περιπτώσεις να θέτονται σε διαθεσιμότητα ή να ζητούνται παραιτήσεις υφισταμένων. Δεν το έπραξα αυτό, ανέλαβα εγώ την πολιτική ευθύνη».

Έδειξε τον… σταθμάρχη
Παρέλαβα μηδενικό παραδοτέο έργο ανέφερε ο πρώην υπουργός Μεταφορών για τον προκάτοχό του Χρήστο Σπίρτζη, ενώ για το δυστύχημα των Τεμπών έδειξε τον σταθμάρχη που δεν έκανε αυτόματη χάραξη στο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022.

«Οι σταθμάρχες υποχρεωτικά πρέπει να χαράσσουν αυτόματα τη διαδρομή στον πίνακα τηλεδίοικησης. Ο σταθμός της Λάρισας διέθετε τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, είναι εγκατεστημένο από τον Νοέμβριο του 2022 και χρησιμοποιήθηκε έως τις 22:12 τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου».

«Τηλεδιοίκηση είναι αυτό που ορίζεται στη σύμβαση 717. Όχι ο πίνακας που είδαμε, αλλά ένα υπερκείμενο κέντρο που έχει κεντρικό χειριστή και ελέγχει όλο το τμήμα με πολλούς σταθμούς», απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα για το θέμα της πρόσληψη του σταθμάρχη Λάρισας.

«Ηλικιακό όριο τέθηκε μόνο στις νέες προσλήψεις», είπε ο Κώστας Καραμανλής, με τον Γιάννη Ραγκούση, τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντά:

«Έως 48 ετών για τη μετάταξη ανακοίνωση του ΟΣΕ».

Καραμανλής: Ο κανονισμός του ΟΣΕ δεν προβλέπει όριο ηλικίας.

Ραγκούσης: Αυτόν τον υπογράψατε εκ των υστέρων.

Καραμανλής: Μπορεί να μη σέβεστε τη διαδικασία, να σέβεστε την αλήθεια.

Για ένα κτίριο… αδειανό
Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του MEGA στο εγκαταλειμμένο κτίριο της τηλεδιοίκησης Λάρισας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να διευκρινίζει ότι μίλησε για τοπική τηλεδιοίκηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα κάλεσε τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να επισκεφτούν μαζί τον σταθμό της Λάρισας για να τους δείξει πώς λειτουργεί.

«Επιμένετε στην χρήση του όρου; Εάν τον ανακαλείτε, παίρνω πίσω την χθεσινή μου δήλωση αλλά δεν ξαναχρησιμοποιήσετε τον όρο τηλεδιοίκηση», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, με τον κ. Γεραπετρίτη να απαντά:

«Εγώ έχω μιλήσει σαφέστατα για τοπική τηλεδιοίκηση. Δεν προσπάθησα να εξαπατήσω κανέναν, είπα ότι αφορά τρία χλμ. νότια και πεντέμισι βόρεια και δυνατότητα αυτόματης χάραξης. Συμφωνούμε σε αυτά;»

«Όχι. Επιμένετε σε κάτι ψευδές», απάντησε ο Χρήστος Γιαννούλης, με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά:

«Αν είστε διατεθειμένοι να πάμε να κάνουμε την αυτοψία όπως την έκανα εγώ ο ίδιος, σας παρακαλώ να το καταθέσετε».

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης και ότι στο εξής θα είναι παρών και στον δημόσιο διάλογο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα