Μητσοτάκης: Όλοι φταίμε – Η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας

Μητσοτάκης: Όλοι φταίμε – Η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας

Φωτιές στο εσωτερικό της ΝΔ έχει ανάψει η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο να λέει σε τηλεοπτικό πάνελ μεταξύ άλλων οτι, τα φώτα και όχι αδίκως, έχουν στραφεί στην κυβέρνηση και τον τέως Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.
Για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας για να μην υπάρξει ξανά δυστύχημα όπως αυτό στα Τέμπη.

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμη διαρκεί. Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», σημείωσε.

«Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό. Όλοι φταίμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», τόνισε. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υποσχέθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με κέντρο την ασφάλεια.

«Τα τρένα μας όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα έχουμε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Αυστηροποιούμε το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο», είπε, ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στους «εργατοπατέρες» και στο «προβληματικό» κράτος, το οποίο τόνισε ότι θα αλλάξει ή «τώρα ή ποτέ» για να γίνει πράξη αυτό που άκουσε στη Λάρισα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία «ποτέ ξανά».

Για τον επιμερισμό των ευθυνών
Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μπορώ όμως να εγγυηθώ στους Έλληνες και στις Ελληνίδες δύο απλά πράγματα:

Πρώτον απόλυτη, επαναλαμβάνω, απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται.

Και δεύτερον, δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας, σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Προσωπικά ακούγοντας τους διαλόγους, τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθανθήκατε κι εσείς και αισθάνθηκαν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες: οργή αλλά και ντροπή.

Έχω όμως μία υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματά μου σε δημιουργική δράση. Και αυτό άλλωστε υποσχέθηκα και στην κυρία Ιωάννα Βούλγαρη στην κηδεία του μονάκριβου γιου της, του Σπύρου. Και αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί.

Για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων
Ξεκινώ λοιπόν παρουσιάζοντας το πλαίσιο των παρεμβάσεών μας. Με προτεραιότητα πάντα την στήριξη των συγγενών των θυμάτων, την οικονομική στήριξη αλλά και την ηθική και την ψυχολογική στήριξη. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα και με την διακριτικότητα που αυτό απαιτεί.

Στο μεταξύ τα τρένα μας, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να κινούνται το συντομότερο δυνατό, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Θα έχουμε πλέον δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια, εάν χρειαστεί βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να περιορίσουμε και το μεταφορικό έργο. Είναι μία προσπάθεια στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε στο πλευρό μας και όλους τους εργαζόμενους.

Αυστηροποίηση στο νομικό πλαίσιο για καταστροφές στο δίκτυο
Ταυτόχρονα, αυστηροποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο δίκτυο. Ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις του τακτικού προσωπικού δρομολογούνται άμεσα και προσωπικά θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Έχω ήδη επικοινωνήσει προσωπικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alstom στη Γαλλία. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο αυτό θα έχει τελειώσει.

Συναντήθηκα χθες, σε μία μακρά και πολύ διαφωτιστική συζήτηση, με του ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων μας.

Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε.

Μόνο έτσι, και κλείνω με αυτό, το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας.

Και η δική μας απάντηση είναι τώρα, και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα. Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα.

Εσωκομματικές συγκρούσεις για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές
 
Φουντώνει η κοντά στο εσωτερικό της ΝΔ, για την «τύχη» στα ψηφοδέλτια του Κώστα Καραμανλή.

Ηχηρά ονόματα της παράταξης, εμπλέκονται σε αυτή την εσωκομματική σύγκρουση. Μετά αυτό που ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, κύκλοι του Κώστα Καραμανλή σχολίασαν για τον κ. Ρουσόπουλο – οποίος δεν είχε συμμετάσχει στις εκλογές το 2009 ό9ταν είχε κατηγορηθεί -, δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού αυτά που είπε ο κ. Ρουσόπουλος και εκφράζουν τον ίδιο προσωπικώς.

Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε πως οι απόψεις του δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων και δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αυτό.

Εξέφρασε την ενόχλησή του ότι ενεπλάκη στο σχόλιό του το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αλλά σήμερα το πρωί8, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λογούς δεν θα μπορούσε ο ίδιος να είναι υποψήφιος μετά από κάτι τέτοιο, στις εκλογές.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη
«Η συγγνώμη και η ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με το «όλοι φταίνε», ούτε με ψεύτικες παραιτήσεις υπουργών που θα είναι ξανά υποψήφιοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας έτσι τον Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε τις αμφιβολίες της ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα