Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε για τις εκλογές - Νέα δεδομένα μπορεί να επηρεάσουν τις ημερομηνίες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε για τις εκλογές - Νέα δεδομένα μπορεί να επηρεάσουν τις ημερομηνίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αν και οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 2 ή στις 9 Απριλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και χθες κάποια σήματα στις παρεμβάσεις του στη Βουλή. Ορισμένοι, άρχισαν να ερμηνεύουν τις πρωθυπουργικές ρήσεις ως «δεύτερες σκέψεις» να μετατεθεί ο χρόνος των εκλογών προς τα πίσω.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και πολλοί το αμφισβητούσαν για καιρό, πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου… Και είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτά που έλεγα… Οι πολίτες, λοιπόν, σύντομα θα κρίνουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του χθες στη Βουλή.
«Εσείς για μήνες, γιατί μήνες έχουμε μπροστά μέχρι τις εκλογές κ. Τσίπρα, θα απέχετε από τις ψηφοφορίες» είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του καταγγέλοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση του να απέχει το κόμματου από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.
Και κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τριτολογία του υπογράμμισε πως «μπορείτε να απέχετε άνετα και να βλέπετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίζει μία σειρά από μέτρα όσο χρειαστεί, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Και εσείς να παρατηρείτε τα θετικά μέτρα τα οποία θα ψηφίζουμε για την κοινωνία από τον εξώστη και θα σας κρίνουν οι πολίτες».

Τα νέα δεδομένα που μπορεί να επηρεάζουν το χρόνο των εκλογών

Το πρώτο στοιχείο που ενδεχομένως επηρεάζει τα κυβερνητικά σχέδια, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Η κυβέρνηση μπορεί να καταγγέλει την «αντιθεσμική» συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και να υποστηρίζει ότι δεν ψηφίζει θετικά μέτρα για τους πολίτες. Ίσως να θεωρεί πως έτσι θα έχει πολιτικά οφέλη ενόψει των εκλογών.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο σεισμός στην Τουρκία. Αφενός ο Ερντογάν και ολόκληρη η χώρα θα ασχολούνται με το τραγικό γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο. Αφετέρου, η «διπλωματία των σεισμών» και ο ρόλος της ΕΜΑΚ η οποία συγκεντρώνει διθυραμβικά σχόλια στα τουρκικά ΜΜΕ, υποχρεωτικά μειώνει την ένταση. Ίσως, και στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν να διαφάνηκε κάτι που να οδηγεί σε αυτήν την εκτίμηση. Τώρα, δηλαδή εκλείπει για αρκετούς μήνες η ανάγκη για ταυτόχρονες εκλογές ώστε να μην υπάρχει αστάθεια.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο οι νέοι – κυρίως εκείνοι – που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν από τις εστίες τους για ανοιξιάτικες – καλοκαιρινές δουλειές στα νησιά.

Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι θα αφομοιώνονται και θα φαίνονται στην τσέπη των πολιτών τα αποτελέσματα των παροχών που προωθεί η κυβέρνηση.

Όμως, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι αστάθμητοι παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές στην ενέργεια που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το δεύτερο εξάμηνο ή άλλα μη προβλέψιμα γεγονότα.

Οι χρησμοί Μητσοτάκη για τις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πλησιάζει η ολοκλήρωση του συνταγματικού κύκλου της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα πως οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν.  Αυτή διατύπωση δεν δείχνει αλλαγή σχεδίου για το χρόνο των εκλογών.

Όμως στη δευτερολογία του ανέφερε ότι μεσολαβούν μήνες έως τις εκλογές. Και μπορεί όντως έως τον Απρίλιο να μεσολαβούν δύο μήνες αλλά έως την προκήρυξη των εκλογών – αν γίνουν αρχές Απριλίου – μεσολαβεί μόλις ένας μήνας, το πολύ σαράντα ημέρες.

Έτσι, ορισμένοι άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο να εννοεί ο πρωθυπουργός μετάθεση της ημερομηνίας των πρώτων εκλογών προς τον Μάιο.

πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα