Ακάρ: Οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε περιοχές κοντά στην Τουρκία είναι προβληματικές

Ακάρ: Οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε περιοχές κοντά στην Τουρκία είναι προβληματικές

Δεν έχουν προηγούμενο οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να αμφισβητεί ξανά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ και άλλων οχτώ χωρών στην Τουρκία έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα που μέσω του Σοϊλού άνοιξε «πυρ» κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες λίγο πολύ ότι αυτές είναι πίσω από το πραξικόπημα. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τον πρέσβη των ΗΠΑ, δήλωσε «να αποσύρεις τα βρώμικα χέρια σου πάνω από την Τουρκία!».

«Κάθε πρέσβης των ΗΠΑ που έρχεται στην Τουρκία έχει την αγωνία το πως θα κάνει πραξικόπημα ή θα βάλει κάποιους να κάνουν πραξικόπημα. Αυτή είναι βασική ατυχία της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας τόσο επί του πεδίου όσο και σε ρητορικό επίπεδο αλλά και κυρίως η αμφιλεγόμενη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ουάσιγκτον και ειδικά στο Κογκρέσο.

Γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας του να συνδέσει τα F-16 που θέλει η Τουρκία με την στάση της στο θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό φαίνεται πως θέτει περισσότερα εμπόδια και καθυστερήσεις για την Άγκυρα και αυτό το αναγνωρίζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια στιγμή ο Χουλουσί Ακάρ ζήτησε επί της ουσίας μειωμένη κυριαρχία από την Ελλάδα καθώς θεωρεί πως οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι προκλητικές.

«Δεν τίθεται θέμα απειλής. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι γίνεται από την Ελλάδα όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εξοπλισμός κάποιων νησιών σε αντίθεση με διεθνείς συνθήκες, οι επισκέψεις σε περιοχές κοντά στην Τουρκία με προκλητικές δηλώσεις συμπεριφορές και ενέργειες, δεν είναι σωστές και είναι προβληματικές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Με την κατάσταση να θερμαίνεται όλο και περισσότερο οι ΗΠΑ έστειλαν το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους στην περιοχή το οποίο έδεσε σήμερα στον Πειραιά.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα