Μητσοτάκης: Μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα

Μητσοτάκης: Μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα

Έγκριση ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος από το Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Την ίδια ώρα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε χθες από την Κομοτηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν έχει σταλεί αίτημα για την αγορά των F-35 που αφορά στην Ελλάδα, και αναμένεται να σταλεί επισήμως και το αίτημα για την Τουρκία και τα F-16.

Όσον αφορά στην κίνηση για τα F-35 πολλοί το θεωρούσαν αναμενόμενο και η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να το κάνει προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και βάσει κανονισμών έχει το δικαίωμα να κρατήσει τη δική του στάση όσον αφορά στις αποφάσεις.

«Μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα»
Την ίδια ώρα, χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και την κλιμάκωση των εντάσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Άγκυρα «κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων, δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της», ενώ σημείωσε ότι «βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση».

«Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λωζάνης», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» τόνισε πως η Άγκυρα γνωρίζει πως εάν προβεί σε μία επιχειρησιακή σύγκρουση με την Ελλάδα θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Επιχειρησιακά οι Τούρκοι δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί μας, απειλούν με πόλεμο, ασκούν εκφοβισμό προκειμένου να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα γιατί εάν το κάνουμε αυτό, αυτό που θα μείνει στο Αιγαίο προς διευθέτηση ως ΑΟΖ θα είναι το 5% των υδάτων, έναντι του 42% που είναι σήμερα» σημείωσε ο διεθνολόγος.

Επισήμανε επίσης πως η Τουρκία ασκεί απειλές προς τη χώρα μας, ώστε να μπούμε σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης για ζητήματα που δεν υπάρχουν.

«Η Τουρκία κάποια στιγμή τα F-16 θα τα πάρει. Είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς όμως, το ότι έχουμε ήδη μπει στα Rafale. Σημασία έχει να καταφέρνουμε μαζί με τους συμμάχους μας να είμαστε μπροστά…σε λίγο καιρό, επιχειρησιακά θα είναι αδιάφορα τα F-16» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η Τουρκία στη Μεσόγειο και γενικότερα στην εξωτερική της πολιτική έχει τρομερό στρατηγικό αδιέξοδο. Έχει μείνει με μισή Λιβύη» κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα