Ετοιμάζεται το Τατόι για την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Ετοιμάζεται το Τατόι για την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Ετοιμάζεται ο χώρος όπου θα γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τα ειδικά συνεργεία βρίσκονται στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου για να καθαρίσουν τον χώρο από καμμένα δέντρα.

Όπως αποφασίστηκε έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως μονάρχη, η ταφή του θα γίνει ως ιδιώτης και θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών και έπειτα θα μεταφερθεί στο Τατόι για να θαφτεί δίπλα στους προγόνους του.

Στο βασιλικό κοιμητήριο βρίσκεται το Μαυσωλείο, ένα εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936 – 1940, το οποίο φιλοξενεί τους τάφους του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου.

Οι σοροί τους παρέμεναν άταφοι στην κρύπτη της ορθόδοξης εκκλησίας της Φλωρεντίας έως ότου περατωθεί η κατασκευή του Μαυσωλείου, αλλά και του Αλέξανδρου (του βασιλιά που πέθανε από το περιβόητο δάγκωμα της μαιμούς) ο οποίος ετάφη τελικά, παρά τις αντιδράσεις των βενιζελικών, στην Ελλάδα.

Αξιοποίηση των παλαιών ανακτόρων

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά από πολλά χρόνια αναξιοποίητο, το τέως βασιλικό κτήμα στο Τατόι πρόκειται να αλλάξει όψη.

Ήδη το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα, καθώς η οριστική μελέτη εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και αφορά τον εγκσυγχρονισμό των δικτύων υποδομών, αλλά και την αποκατάσταση του πολύτιμου κτιριακού αποθέματος.

Η σχετική μελέτη επικεντρώνεται σε έξι επιμέρους υποδομές – ύδρευσης, πυρόσβεσης, άρδευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, ηλεκτρικής ισχύος και τηλεπικοινωνιών. Ακόμη, θετικά γνωμοδότησε το ΚΣΝΜ για τις μελέτες αποκατάστασης του νέου Βουστάσιου, του Ιπποστάσιου και του Καταφυγίου.

Αλλά και για τη μελέτη προσβασιμότητας, στην αποκατεστημένη πλέον Οικία του Δασοφύλακα, η οποία θα φιλοξενήσει το κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών για την ιστορία του κτήματος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα