Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Ως ιδιώτης, χωρίς να αποδοθούν, όπως ζήτησε η οικογένειά του, τιμές αρχηγού κράτους, θα ταφεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ σε ηλικία 83 ετών.

Με τον θάνατό του έβαλε τελεία και έγραψε τον επίλογο σε ένα κεφάλαιο της ιστορίας που είχε κλείσει αμετάκλητα από τον ελληνικό λαό με το δημοψήφισμα του 1974.

«Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023», ήταν η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας του τέως βασιλέα των Ελλήνων.

«Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής.

»Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός.

Θα ταφεί ως ιδιώτης
Ως ιδιώτης θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Αυτό αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ταφή θα γίνει κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Άλλωστε αυτή ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Μετά το πέρας της διυπουργικής, οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος, Φίλιππος και Νικόλαος, συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρας τους.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επισκέφθηκε σήμερα το Τατόι, το οποίο ετοιμάζεται τόσο για την κηδεία όσο και για την επίσκεψη υψηλών προσκεκλημένων, εκπροσώπων βασιλικών οίκων.

«Να διευθετήσουμε τον χώρο γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση των καμένων κορμών, για υποδεχτούν τους προσκεκλημένους στην ταφή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στον χώρο.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη, θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών  από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστούν τις επόμενες ήμερες.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα