Τσίπρας για γνωμοδότηση Ντογιάκου: Παραιτούμαι της ασυλίας μου, σας περιμένω να με συλλάβετε

Τσίπρας για γνωμοδότηση Ντογιάκου: Παραιτούμαι της ασυλίας μου, σας περιμένω να με συλλάβετε

«Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, σας περιμένω να με συλλάβετε», λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο αναφορικά με την εισήγησή του για την ΑΑΔΕ και τις παρακολουθήσεις.

Συγκεκριμένα γράφει ο κ. Τσίπρας:

Στις 5 Δεκέμβρη του 2022 επισκέφτηκα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη παρακολούθηση των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σειράς πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ.

Του εξέθεσα τη βαθιά μου ανησυχία για την επιχειρούμενη δημοκρατική εκτροπή και του επισήμανα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στους παρόχους.

Του ζήτησα δε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αναζητήσει την αλήθεια απευθυνόμενος ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να μη μείνει καμία βαριά σκιά στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Έναν μήνα μετά, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, αλλά με έκπληξη παρακολουθώ ότι σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια.

Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια.

Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες.

Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.

Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.

Κύριε Εισαγγελέα,
Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.
Σας περιμένω να με συλλάβετε.

Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο.

Πρόεδρος ΑΔΑΕ κατά Ντογιάκου: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί

Ντογιάκος: Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει για παρακολουθήσεις

Να θυμίσουμε πως στην 19σελιδη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος επισημαίνει πως τριμελές Όργανο αποτελούμενο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώνει τον θιγόμενο πολίτη για το εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων του για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους, σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

 Η γνωμοδότηση του επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής αφορά θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος και προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκο, με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Στην γνωμοδότηση αναφέρονται λεπτομερώς οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έτσι όπως προκύπτουν από τον ιδρυτικό της νόμο του 2003 και τονίζεται με έμφαση ότι η Αρχή ιδρύθηκε με συνταγματική διάταξη αλλά το ίδιο το σύνταγμα ορίζει ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται όχι από το ίδιο αλλά από κοινό νόμο.

«Είναι πρόδηλο, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή». Και σημειώνεται «Ειδικότερα, δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το Νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου”.

Την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές: Όργανο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και μόνο ο θιγόμενος πολίτης και ουδείς άλλος, πχ αρχηγός πολιτικού κόμματος η άλλος πολιτικός παράγοντας, μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο πρόσφατος νόμος έχει και αναδρομική ισχύ ενώ οι παραβάτες, ακόμη και μέλη της ΑΔΑΕ, κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις, ποινές δηλ. που μπορεί να φτάσουν τα 10 χρόνια κάθειρξης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα