Εύα Καϊλή: Τι θα κρίνει την αποφυλάκισή της - Τα στοιχεία, οι ισχυρές ενδείξεις και ο ρόλος του παιδιού της

Ποιοι λόγοι κάνουν δύσκολη την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή και τι εκτιμούν δικαστικές πηγές για την ποινή που μπορεί να της επιβληθεί.

Στις 22 Δεκεμβρίου, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά για τη συνέχιση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή, ενώ η ίδια έως τότε θα παραμείνει στη φυλακή. 

Την ίδια ώρα, προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία των Βρυξελλών.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η Καϊλή διατηρεί τον τίτλο της ευρωβουλευτού, αφού η ανάκλησή του μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εθνικής, ελληνικής στην προκειμένη περίπτωση, νομοθεσίας. Παράλληλα, το Κατάρ εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από την Καϊλή, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις πληροφορίες για σχέσεις της Ντόχα με την Ελληνίδα πολιτικό. 

Στο μεταξύ, παρόλο που οι δικηγόροι της δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους όσον αφορά την υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσουν, φαίνεται πως η κ. Καϊλή θα επιμείνει στην αθωότητά της, δηλώνοντας άγνοια για τις επαφές του συντρόφου της με το Κατάρ. 

Άλλωστε, μέσω του Έλληνα ποινικολόγου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η οικογένεια της Εύας Καϊλή είχε επιχειρήσει να εμφανίσει τον επίσης κρατούμενο σύντροφό της, Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι, ως υπεύθυνο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.

«Αφήστε την ελεύθερη, δική μου η ευθύνη»

Παράλληλα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι βελγικές Le Soir και Knack, αλλά και η ιταλική La Repubblica, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατά την ανάκρισή του φέρεται να ομολόγησε ότι ήταν μέλος οργάνωσης που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να προσπάθησε να βγάλει εκτός «κάδρου» την Εύα Καϊλή, τονίζοντας πως για ό,τι έγινε η ευθύνη ήταν δική του, περιγράφοντας τον δικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Τα χρήματα που βρέθηκαν προορίζονταν μόνο για ίδιο και τον Παντσέρι, φέρεται να υποστήριξε ο Τζόρτζι, λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή δεν υπήρξε αποδέκτης χρημάτων.

Τα στοιχεία και οι ισχυρές ενδείξεις

Η επιχείρηση της βελγικής Αστυνομίας, που οδήγησε στη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, έγινε βασιζόμενη σε στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα βαρύνει την απόφαση των δικαστών για τη συνέχιση της κράτησης της κ. Καϊλή ή όχι, είναι αν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. 

Λόγοι πιθανής προφυλάκισης είναι, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος φυγής, η διάπραξη νέων αδικημάτων αλλά και ο κίνδυνος εμποδισμού της έρευνας.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, το σίγουρο είναι ότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές, με το αίτημα του κινδύνου εμποδισμού της έρευνας να είναι υπαρκτό, σημειώνοντας ότι και το βρέφος του ζεύγους μπορεί να παίξει ρόλο στην αποφυλάκιση. 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, δικηγόρο της οικογένειας, το σχεδόν δύο ετών κοριτσάκι του ζεύγους, τις τελευταίες ημέρες φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι, πρώην συνεργάτη της Εύας Καϊλή, στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος μάλιστα διέψευσε τις πληροφορίες ότι τα χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή βρέθηκαν κάτω από την κούνια του παιδιού της, ενώ υποστήριξε ότι το παιδάκι είναι ισχυρός λόγος και ένδειξη να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή με οποιονδήποτε περιοριστικό όρο.

Ποινική έρευνα για την Καϊλή και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η οικονομική Εισαγγελία ξεκίνησε ποινική προκαταρκτική έρευνα για την ευρωβουλευτή στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Ειδικότερα, ο οικονομικός εισαγγελέας Χρίστος Μπαρδάκης με επείγουσα παραγγελία του, ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση  κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Ο κ.Μπαρδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στους δύο εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές Αρχές, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την κ. Καϊλή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομική πορείας της έρευνας.

Οι εισαγγελείς θα περιμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της ποινικής έρευνας στην Ελλάδα είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

Corriere della Sera: Ο Τζιόρτζι ήθελε να αγοράσει στην Εύα Καϊλή το κότερο ενός εμίρη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα