Τουρκία: Αντίδραση για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Τουρκία: Αντίδραση για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη με το Μνημόνιο που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για θέματα έρευνας και διάσωσης. Μάλιστα κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», προσθέτοντας ότι «αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις»

Και υποστήριξε τα εξής: «Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται, σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.

»Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους».

Μάλιστα, δε δίστασε να κατηγορήσει, κατά την πάγια τακτική της χώρας του, την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν».

«Ο λόγος για αυτό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Στη συνέχεια, άλλωστε, ισχυρίστηκε ότι η δική μας προσέγγισε είναι αντίθετη με διεθνείς συμβάσεις και… «παράνομη».

«Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

«Αντίφαση το μνημόνιο, όταν απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο»

Παρακάμποντας, φυσικά, την εργαλειοποίηση προσφύγων από τη δική του κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα), που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να καταλήξει: «Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

»Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από εκεί. Η αιτία της πρόσφατης μη ισορροπημένης στάσης της Ελλάδας μάλλον πηγάζει από αυτό».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε άμεση απάντηση των δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις της χώρας μας συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της».

«Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως «τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα».

«Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, καταλήγοντας πως η Ελλάδα απορρίπτει «στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα