Τουρκία: Μυστική επιχείρηση έψαχνε για γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τουρκία: Μυστική επιχείρηση έψαχνε για γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένας αποσπασμένος αστυνομικός στην πρεσβεία της Τουρκίας έψαχνε "Γκιουλενιστές" στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Ο αστυνομικός φαίνεται να είχε στήσει κύκλωμα κατασκοπείας.

Ο αστυνομικός – σύνδεσμος που είχε τοποθετηθεί στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα, «έτρεχε» μυστική επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο και φέρνει στη δημοσιότητα το Nordic Monitor.

Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου και εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) σε σχεδόν 12 αστυνομικά τμήματα της επαρχίας και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τους διαβίβασε πληροφορίες που είχε συλλέξει αστυνομικός που δούλευε στην τουρκική πρεσβεία.

Στο απόρρητο έγγραφο γινόταν αναφορά σε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 13 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονταν με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι άνθρωποι που τέθηκαν υπό τουρκική παρακολούθηση ήταν ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων όπως εστιατόριο, κατάστημα τροφίμων, μεσιτικό γραφείο και μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων. Φυσικά, στο στόχαστρο μπήκαν και οι σύζυγοί τους.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την οργάνωση του Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος και, ακόμη χειρότερα, σε έδαφος χώρας μέλους και συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, η οποία ονομάστηκε «προστασία της αποστολής» στο εξωτερικό, λειτουργούσαν, προσωρικά, κάτω από την ομπρέλα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Δηλαδή, δεν είχαν καταχωρηθεί ως «αστυνομικοί» στη διπλωματική λίστα, αλλά τόσο τα κράτη αποστολής όσο και τα κράτη υποδοχής γνώριζαν ποιοι ήταν και τι έκαναν. Η βασική αποστολή τους ήταν να συντονιστούν με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Κατά το νόμο, σημειώνει το Nordic Monitor, η τουρκική αστυνομία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και απαγορεύεται από το να συγκεντρώνει πληροφορίες εκτός των συνόρων της χώρας. Μόνο η μυστικές υπηρεσίες, η διαβόητη MIT, μπορεί να το κάνει αυτό.

Το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών για λειτουργούσαν ως σύμβουλοι. Εργάζονταν ως σύμβουλοι του υπουργείου Εσωτερικών (Içisleri müsaviri) σε πρεσβείες και ακόλουθους του υπουργείου Εσωτερικών (Içisleri atasesi) στα προξενεία. Επέβλεπαν αστυνομικούς και στις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.

Αυτή τη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καλύπτει ο Uygar Elmastasi. Είναι ακροδεξιός εθνικιστής και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Σελούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ερντογάν, ο οποίος έχει την εταρία που φτιάχνει τα τουρκικά drone.

«Ο διορισμός του Elmastasi δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της MIT. Με άλλα λόγια, η Emniyet, με πολύ μεγαλύτερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη MIT, θα διευρύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα», γράφει το Nordic Monitor.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν για έρευνες στην Τουρκία.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα