Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου

Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου

Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης που είχε προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης», επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια και βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

-2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
-2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
-2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
-2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Τα «οικόπεδα» καλύπτουν μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα