Δριμύ κατηγορώ Μητσοτάκη κατά Tουρκίας - Μενέντεζ: Ο Ερντογάν απειλεί, δεν θα δειλιάσουμε

Δριμύ κατηγορώ Μητσοτάκη κατά Tουρκίας - Μενέντεζ: Ο Ερντογάν απειλεί, δεν θα δειλιάσουμε

Ο Ερντογάν κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό σχέδιο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Sunday Times. 

Δριμύ κατηγορώ από τον Πρωθυπουργό εναντίον της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Sunday Times, για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκθέτει τις νέο-οθωμανικές επιδιώξεις του Ταπίπ Ερντογάν.

Η κλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία συνεχίζει τον κύκλο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Καθώς η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω, παραμένοντας προσκολλημένη στο δρόμο των προκλήσεων, η Αθήνα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με πίστη στην αποτρεπτική ισχύ της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει στους βρετανικούς Times τον τουρκικό αναθεωρητισμό: “Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας“.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στον εξωφρενικό κατήφορο της επιθετικής ρητορικής, διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. “Δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Όταν η χώρα μας, χώρα μέλος της Ε.Ε., κατηγορείται από Τούρκους αξιωματούχους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τότε μιλάμε για άλλου είδους πρόκληση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. “Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει τίποτα οποιοσδήποτε δοκιμάσει να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας” δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ώρα που Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε την Λευκωσία στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων και προκαλεί την οργή του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή καταστρέφει την ισορροπία στο νησί. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ» τόνισε ο Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πάντως ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει την τουρκική επιστολή στο σύνολό της, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιχειρεί για πολλοστή φορά να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.

Αποκλειστικές δηλώσεις Μενέντεζ στον ΑΝΤ1

Με αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 και τον Θανάση Τσίτσα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος με τροπολογία που έφερε στο Κογκρέσο βάζει φρένο στην πώληση F-16 στην Τουρκία, εξισώνει χωρίς περιστροφές τον Ερντογάν με τον Πούτιν.

 «Ο Ερντογάν απειλεί πολύ.  Όπως και ο Πούτιν, θεωρώντας ότι όλοι θα δειλιάσουν μόλις απειλήσουν.  Οι ΗΠΑ δεν δειλιάζουν και θα είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την Ε.Ε., όπου είναι μέλος η Κύπρος και θεωρώ ότι θα υπάρχουν συνέπειες και για αυτό.  Δεν θα λάβω σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει προσέχουμε προκειμένου οι απειλές να μην γίνουν πραγματικότητα, αλλά αυτήν την στιγμή νομίζω ότι είναι περισσότερο «καύχημα» από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον ΑΝΤ1.

Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα

Όπως αποκαλύπτει η Realnews τρία είναι τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα με αφορμή την ανθελληνική υστερία της Τουρκίας.

Το πρώτο είναι η επανάληψη της υβριδικής απειλής του 2020 με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το δεύτερο η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο με την ολοένα κι εντεινόμενη αύξηση των υπερπτήσεων από με επανδρωμένα αεροσκάφη. Και το τρίτο και πιο εφιαλτικό, ο ναυτικό αποκλεισμός κάποιου νησιού, που για το ελληνικό πεντάγωνο θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου».

Την ίδια στιγμή Ελλάδα κι Αυστρία υψώνουν τείχος απέναντι στις απειλές της Τουρκίας.

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της Hurriyet, που δείχνει φωτογραφίες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Akinci, που φέρεται να τράβηξε αυτές τις εικόνες από τις κινήσεις ρουτίνας του στρατού σε Λέσβο και Σάμο. Η τουρκική προπαγάνδα δείχνει ότι το UAV πετούσε πάνοπλο.

Με πληροφορίες από Ertnews.gr, Ant1news.gr, Real.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα