Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Αυτές είναι οι νέες παροχές, Food Pass και φοιτητικό επίδομα θέρμανσης

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Αυτές είναι οι νέες παροχές, Food Pass και φοιτητικό επίδομα θέρμανσης

Σε 5,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ.

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 250 ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα φοιτητικής στέγης αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με αέριο.

Αναλυτικότερα:

- 250 ευρώ επίδομα σε άνεργους χαμηλοσυνταξιούχους

- Μία πρόσθετη δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών

- Το επίδομα στέγασης στους φοιτητές αυξάνεται σε 1.500 ευρώ, από 1.000 ευρώ - Για όσους συγκατοικήσουν το επίδομα πάει 2.000 ευρώ ανά άτομο.

- Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ - Διευρύνονται τα τεκμήρια, ώστε να μπουν 1,3 εκατ. νοικοκυριά

- Όσοι καταναλώνουν αντί για ρεύμα πετρέλαιο, για πρώτη φορά, το επίδομα θα διπλασιάζεται

- Μέτρα για μείωση κόστους θέρμανσης για όλους τους καταναλωτές

- Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων - 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές

- Οι δικαιούχοι του αλλάζω συσκευή αυξάνονται στους 200.000 με 140 εκατ. Ευρώ από το ΠΔΕ

- Το δίκτυο θα δέχεται ρεύμα από μεμονωμένους καταναλωτές

- Θα χρηματοδοτήσουμε ατομικά φωτοβολταϊκά σε κατοικίες και επιχειρήσεις ώστε να καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα

- Πρόσθετα κίνητρα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επέκταση του τουρισμός για όλους με 600.000 νέους δικαιούχους

- Ενοπλες δυνάμεις μισθολογική εξέταση οπλιτών μακράς διαρκείας

- 40% έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους

- Επιχειρήσεις που κάνουν νέα πρόσληψη δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος


Από τον Ιανουάριο

Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατα τρεις μονάδες

Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με μηδενική προσωπική διαφορά, Κατά 50% θα υπολογίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τον πληθωρισμό. Για φέτος υπολογίζεται σε 6%.

Αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης, υπολογίζεται σε 10% στο σύνολο των αποδοχών.

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στους 9 μήνες, από έξι.

Το Δεκέμβριο 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν και πάλι και η ενίσχυση προς αυτούς θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικους, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους ενώ δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη δόση.

Επίσης, αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1000 στα 1500 €. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων σπουδαστών. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένοι κατοικία το επίδομα αυξάνεται στα 2000 €

Τρίτον, το επίδομα θέρμανσης πέρυσι είχε αυξηθεί κατά 84 εκατομμύρια ευρώ και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται. Την ίδια στιγμή, και για όσους δικαιούχος καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων πριν φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» Αυξάνονται οι συντάξεις φέτος κατά 6% όπως είπε ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, στο πλαίσιο των παροχών, επεσήμανε πως «το δίκτυο θα δέχεται ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παρόχους.

Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Επίσης, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από την διεύρυνση του προγράμματος τουρισμός για όλους, ώστε να καλύψει ακόμα 200.000 νέους δικαιούχους, να μην αισθάνονται οι συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές».

Καταργείται για πάντα και για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
«Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη στο εξής, «αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το χρόνο. Επίσης όσον αφορά την μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023, μονιμοποιείται η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.500.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις».

 
Και πρόσθεσε: «Καταργείται επίσης για πάντα και για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ήταν ένα βάρος των μνημονίων που παίρνει τέλος. Ανακουφίζονται σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Και βέβαια στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την θέσπιση για πρώτη φορά κίνητρο επίτευξης στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην ταμείου προνοίας υπαλλήλων, μία ακόμα ελάφρυνση. Πρακτικά ένας τμηματάρχης του Δημοσίου οφελείται ετησίως κατά 364 €, ένας απλός υπάλληλος νεοπροσληφθείς κατά 109 €, ένας διευθυντής κατά 591 €, ένας γενικός διευθυντής κατά 1125 €. Ύστερα από χρόνια, πολλά χρόνια, αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατομμυρίου συνταξιούχων με χαμηλή η μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50 τοις 100 από την αύξηση του ΑΕΠ, κατά 50 τοις 100 από την μεταβολή στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από έξι τοις 100. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και κάτι ακόμα, αναμορφώνουμε από 1 Ιανουαρίου 2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10 τοις 100 επί του συνόλου των αποδοχών τους. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα