Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Τι θα ισχύσει με τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Τι θα ισχύσει με τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ αναφέρθηκε και στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. 

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να χτυπήσει ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα. Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα σχολεία μας ανοίγουν με την καλύτερη δυνατή συνθήκη ανθρώπινου δυναμικού όλων των εποχών», τόνισε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι μόλις ολοκληρώθηκαν 8.500 μόνιμοι διορισμοί, ανεβάζοντας σε 25.000 τον συνολικό αριθμό των μόνιμων διορισμών τα τελευταία 2,5 χρόνια στην εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα υπογράφεται η πρόσκληση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και από την προσεχή εβδομάδα θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους.

 Η υπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε σημαντική καινοτομία την επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 5.30 από το Σεπτέμβριο σε περίπου 5.000 σχολικά τμήματα. Μόνο για την επέκταση του ωραρίου θα προσληφθούν 3.000 εκπαιδευτικοί. Στόχος, τόνισε η κ. Κεραμέως, είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και η στήριξη των εργαζόμενων γονέων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να  καταρτίσει νέο ειδικό πρωτόκολλο για τα σχολεία, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Αυτό δήλωσε και ο αρμόδιο υπουργός Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είπε:

“Δεν είναι επιθυμία μας να πάμε σε μέτρα τύπου υποχρεωτικότητας. Θα υπάρχουν συστάσεις όπως υπάρχουν και τώρα για χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και όπου είναι κλειστοί χώροι, αλλά δεν είναι στη βούλησή μας να γυρίσουμε σε μέτρα περιορισμού που ζήσαμε ως χώρα.

Αυτή τη στιγμή όπως καταλαβαίνετε περιμένουμε να δούμε συνολικά. Εγώ σας λέω ότι αρχικά η πρόθεσή μας, η πρόθεσή μας συνολικά είναι να μην πάμε σε υποχρεωτικότητες. Ούτε αυτό αν έχει να κάνει με μετρικούς περιορισμούς, είτε αν έχει να κάνει με χώρους που δεν θα μπορούν να είναι προσβάσιμοι, δεν είναι αυτή η επιθυμία μας.

Η επιθυμία μας είναι να υπάρχουν συστάσεις, προφανώς θα γίνει και το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο ειδικά που λέτε για τα σχολεία και θα έρθουμε σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων να δούμε πως θα είναι και η επιδημιολογική εικόνα.  Αλλά σαν φιλοσοφία θέλουμε να πάμε σε συστάσεις ειδικά στον πληθυσμό ο οποίος κινδυνεύει”.

“Ο βασικός δείκτης που αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε είναι το κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας και οι αποφάσεις που σας λέμε που προσανατολιζόμαστε έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βλέπουμε ότι όσο περνάει η πανδημία δεν βγάζει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, οπότε οι απλές κλίνες είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Άρα στο βαθμό που δεν θα πιεζόμαστε και δεν θα χρειαστούμε βαριές νοσηλείες δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα. Όμως αυτό είναι δυναμικό, συνδυάζεται ακριβώς με την πίεση”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα