Παρακολουθήσεις: Tι είναι η νόμιμη επισύνδεση- Ποια είναι η διαδικασία

Παρακολουθήσεις: Tι είναι η νόμιμη επισύνδεση- Ποια είναι η διαδικασία

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής:

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Tι σημαίνει νόμιμη επισύνδεση και ποια είναι η διαδικασία

“Επισύνδεση” σημαίνει παράλληλη σύνδεση τρίτου προσώπου σε δίκτυο επικοινωνιών κατά τρόπο που να παρακολουθεί διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνει το περιεχόμενο και τα στοιχεία αυτής σε πραγματικό χρόνο.

Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική είναι οι δύο υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ζητήσουν από τον ειδικό εισαγγελέα που τους εκπροσωπεί, νόμιμη άδεια για παρακολουθήσεις.

Πρόκειται για εισαγγελέα ο οποίος επιλέγεται κάθε δύο χρόνια ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και εκπροσωπεί μόνο αυτές τις δύο υπηρεσίες.

Εφόσον το ζητήσουν, μπορεί να τους παραχωρηθεί άδεια για να γίνει η παρακολούθηση, με διάταξη εισαγγελέα και μόνο για λόγους εθνικούς και δημοσίου συμφέροντος.

Σε περιπτώσεις κοινού ποινικού δικαίου, μια άδεια για παρακολούθηση, εκτός από εισαγγελική διάταξη, απαιτεί και δικαστικό βούλευμα, καθώς το απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη και σύμφωνα με τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, υπήρχε εισαγγελική διάταξη για επισύνδεση.

Ωστόσο, αυτό θα διερευνηθεί στα πλαίσια της προκαταρκτικής επιτροπής που άνοιξε προ 10 ημερών με την πρώτη καταγγελία στη δικαιοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του λογισμικού Predator, μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τις Βρυξέλλες.
indicator.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO