Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου: Ο σχεδιασμός αν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου: Ο σχεδιασμός αν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

 Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. 

 Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, Κ. Σκρέκας, Πετραλιάς, Α. Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κ.κ.. Α. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Γ. Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Κ. Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Μ.Ρ. Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ και σύμβουλος της κυβέρνησης, Π. Κάπρος.

Υπενθυμίζεται ότι, επικαλούμενη έργα συντήρησης, η Ρωσία έκλεισε έως τις 20 Ιουλίου τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, την στιγμή που την Τετάρτη η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή του λειτουργία.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταστρώσει Plan B για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το χειρότερο σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δηλαδή, γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα