Έκλεισε η πόρτα των πρόωρων εκλογών, άνοιξε το παράθυρο του ανασχηματισμού

Έκλεισε η πόρτα των πρόωρων εκλογών, άνοιξε το παράθυρο του ανασχηματισμού

Η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην βουλή , αλλά και οι σημερινές (7/7) δηλώσεις του φάνηκαν να κλείνουν οριστικά την πόρτα στις πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα, όμως  ανοίγει το παράθυρο του ανασχηματισμού ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

 «Έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβω το όποιο κόστος, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον.

Στο τέλος της τετραετίας θα δει ο κόσμος τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του και τι εμείς» είπε Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Χθες άλλωστε τρεις φορές από το βήμα της Βουλής είχε τονίσει: «Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από ένα διάστημα που φαίνονταν και από την ερμηνεία των δηλώσεων του να κρατάει ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών αποφάσισε με το πιο σαφή τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στην περίπτωση αυτή, όμως θεωρείται σίγουρο πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό καθώς το διάστημα μέχρι την προσφυγή στις κάλπες είναι πολιτικά μεγάλο και η κυβέρνηση θα χρειαστεί ώθηση στην τελική ευθεία της θητείας της.

Τα σενάρια ανασχηματισμού που άρχισαν να φουντώνουν τις τελευταίες ώρες δεν φρόντισε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή του ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού προκειμένου να ανακοπεί, όπως αναφέρθηκε, η δημοσκοπική καθίζηση της κυβέρνησης υποστήριξε:
«Δεν υπάρχει δημοσκοπική καθίζηση της κυβέρνησης. Η διαφορά είναι αυτή που ήταν στις εκλογές του 2019. Είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά μας».

Από την απάντηση μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι ο Γιάννης Οικονόμου δεν θέλησε να απαντήσει στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού αφήνοντας έτσι όλα σενάρια επάνω στο τραπέζι.

Δείτε τη σημερινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ακούστε την ερώτηση για τον ανασχηματισμό στο 10.58΄

Τι δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, με το ποσοστό να κυμαίνεται από 7,2% εώς 8.5% .

Πρόθεση ψήφου MRB
ΝΔ 29.3
ΣΥΡΙΖΑ 22,1
ΠΑΣΟΚ 12.2
ΚΚΕ 4,7
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5
ΜΕΡΑ25 3,1
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 1,9
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,2
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 7
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 14%

Στη μέτρηση της Alco :
Πρόθεση ψήφου Αlco
ΝΔ 30,2
ΣΥΡΙΖΑ 21,7
ΠΑΣΟΚ 12,4
ΚΚΕ 5,2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5
ΜΕΡΑ25 3%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 1,7
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,1
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 5,6
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 14,1

O ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα πάντως επιμένει το αίτημα των εκλογών και υπόσχεται να ξανανοίξει  στην υπόθεση Νovartis.

enikos.gr - Mega.com