Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης – Ερντογάν – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης – Ερντογάν – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις

Στη Μαδρίτη είναι στραμμένο από σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον καθώς ξεκινά αύριο η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μόλις το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειωθεί απόψε στην ισπανική πρωτεύουσα, πρώτος σταθμός θα είναι η δεξίωση που παραθέτει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο Βασιλιάς Φελίπε, στο οποίο θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι αν προκληθεί από την Άγκυρα θα αποδομήσει βάσει του διεθνούς δικαίου ένα προς ένα τα επιχειρήματα που τυχόν θα ακουστούν ενώπιον των συμμάχων.

Σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα αποδημεί κάθε ανιστόρητο. Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά. Παραμένουμε πιστοί στις Ελληνικές θέσεις, ανυποχώρητοι σε κάθε πρόκληση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κορωνίδα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιο του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός Θα υπενθυμίσει την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Aναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη συνέχιση της και της παροχής υποστήριξης στην Ουκρανία, μέσω ενός «ενισχυμένου Πακέτου Ολοκληρωμένης Βοήθειας» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα, ενώ μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Το «αγκάθι» Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας

Αγκάθι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας, με την συνάντηση των άμεσα εμπλεκόμενων μελών να αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον και τις πληροφορίες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο τετ-α-τετ Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα