Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις. Απειλεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις. Απειλεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Συνεχίζει την ακραία ρητορική η Τουρκία και με επιθετικό λόγο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.
Τις απειλές ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν επανέλαβε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, από την κατεχόμενη Κύπρο.

«Αν το συντομότερο δεν πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», διεμήνυσε ο Φουάτ Οκτάι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταπέλτης ο Μενέντεζ
Καταπέλτης ήταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.  «Ο Ερντογάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πούτιν» δήλωσε, καρφώνοντας και το State Department για την τακτική των ίσων αποστάσεων.

«Είναι ένα από τα πράγματα στα 30 χρόνια που ασχολούμαι με την Εξωτερική πολιτική με προβληματίζει με το υπουργείο Εξωτερικών άσχετα από το ποια είναι κυβέρνηση που καλεί όλα τα μέρη να κάνουν κάτι ενώ δεν είναι δεν φταίνε όλα τα μέρη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Με παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους η Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει περιοχές νοτίως Ρόδου και Καστελλόριζου, καθώς όπως ισχυρίζεται, είναι χώρος δικής της δικαιοδοσίας.

Στο παιχνίδι της έντασης θέση πήρε και ο εμπνευστής του παράνομου μνημονίου Τουρκίας Λιβύης με την απίστευτη κατηγορία πως η Ελλάδα μαζί με Κούρδους και Γκιουλενιστές ευθύνονται για τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε στην Μαρμαρίδα.

«Η συνεργασία της Ελλάδας με την τρομοκρατία, που αποτυπώνεται ακόμη και στη ρητορική των Ελλήνων βουλευτών, εμφανίζεται στα δάση μας. Η κοινοπραξία ΡΚΚ-FETO-ΕΛΛΗΝΩΝ άρχισε να καίει τα δάση μας», ανέφερε ο απόστρατος Ναύαρχος, Τζιχάντ Γιατζί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει και επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου ανεβάζοντας και άλλο το θερμόμετρο.

Σύνοδος Κορυφής: Στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για την στήριξη και την σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής συνεχίζονται σήμερα, με τα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας να μπαίνουν στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα