Πόθεν έσχες βουλευτών: Τα παράδοξα, οι φτωχοί, οι πλούσιοι και οι χρεωμένοι

Πόθεν έσχες βουλευτών: Τα παράδοξα, οι φτωχοί, οι πλούσιοι και οι χρεωμένοι

Μικρά… μαργαριτάρια κρύβουν κάθε χρονιά τα πόθεν έσχες βουλευτών και υπουργών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας όταν καταθέτουν τις δηλώσεις για την περιουσιακή τους κατάσταση.

Οι πλούσιοι, εκτός από ακίνητα, διαθέτουν μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα και άλλα χρεόγραφα, μεγάλα ή και μικρότερα εισοδήματα από επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτές υπηρεσίες είτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς όπου καταγράφεται η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αντίστοιχη είναι και η εικόνα ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές των κομμάτων.

Οι πρωταθλητές ακινήτων και καταθέσεων
Από τους πλέον εύπορους με εντυπωσιακά ποσά τραπεζικών καταθέσεων είναι ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς ο οποίος έχει καταθέσεις στις τράπεζες σε δολάρια ΗΠΑ πάνω από 1,3 εκατομμύρια και το συνολικό ύψος των καταθέσεών του μαζί με της συζύγου του κυμαίνονται σε περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταθέσεις αυτές είναι εισοδήματα από προηγούμενα έτη.

 Στο πόθεν έσχες του κ. Βαγιωνά υπάρχουν 18 καταγραφές ακινήτων, ενώ τα συνολικά εισοδήματα του ιδίου είναι περίπου 96 χιλιάδες ευρώ και της συζύγου του ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Υψηλές τραπεζικές καταθέσεις αλλά και μεγάλο αριθμό ακινήτων έχει για ακόμα μια χρονιά η δήλωση περιουσιακής κατάστασης της βουλευτή της ΝΔ στην Ανατολική Αττική Γεωργίας Μαρτίνου.

Η Γεωργία Μαρτίνου έχει συνολικά εισοδήματα περίπου 430 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία της πηγής των εισοδημάτων αυτών προέρχεται από ακίνητα και ανέρχεται στο ποσό των 390 χιλιάδων ευρώ. Στο πόθεν έσχες της κ. Μαρτίνου υπάρχουν 114 καταγραφές ακινήτων.

 Δηλώνονται ακόμη καταθέσεις σε εφτά τραπεζικούς λογαριασμούς όπου τα συνολικά ποσά που καταγράφονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ανέρχονται σε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ.

 Επενδυτές σε μετοχές και χρεόγραφα
Εντυπωσιακή είναι η οικογενειακή περιουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σε ότι αφορά την κατοχή διαφόρων ειδών χρεογράφων. Ειδικότερα ο κ. Γεραπετρίτης μαζί με τη σύζυγό του είναι κάτοχοι χρεογράφων συνολικής αξίας (αποτίμηση) περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ (αποκτημένα από προηγούμενη χρήση)

Τα συνολικά εισοδήματα του κ. Γεραπετρίτη μαζί με της συζύγου του ξεπερνούν τα 70 χιλιάδες ευρώ.

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Γεραπετρίτη υπάρχουν 32 καταγραφές τραπεζικών λογαριασμών σε ευρώ, δολάρια, γεν και βρετανικές λίρες. Μόνο οι καταθέσεις σε ευρώ ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. Σε δολάρια ΗΠΑ οι καταθέσεις ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες είναι οι καταθέσεις σε βρετανικές λίρες.

Πάνω από 1,1 εκατομμύριο ευρώ εισοδήματα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος είναι κάτοχος χρεογράφων αξίας περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με το σύζυγό της δηλώνει 236.634 συνολικό ετήσιο εισόδημα. Επίσης διαθέτουν μετοχές αξίας 596.856 ευρώ. Στην ιδιοκτησία τους βρίσκονται 11 ακίνητα.

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος συνολικά εισοδήματα περίπου 400 χιλιάδων ευρώ (χρήση 2019) για τη χρήση του 2020 δηλώνει περίπου 77 χιλιάδες ευρώ ενώ είναι χρεογράφων αξίας που ξεπερνούν τις 530 χιλιάδες ευρώ (κάποιες καταγράφονται σε αξία δολαρίων) μαζί με τη σύζυγό του και περίπου 300 χιλιάδες ευρώ και πάνω από 120 χιλιάδες δολάρια σε καταθέσεις.

Αυξημένα έσοδα πάντως για το 2020 εμφανίζει και ο πρώην επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος δηλώνει 170.000 ευρώ από ακίνητα και 2.211.000 από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή τη φορά, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, φρόντισε έγκαιρα να ενημερώσει με δελτίο τύπου πως η συμμετοχή που παραδοσιακά εμφανίζει σε 122 ακίνητα αφορούν σε εγγραφές σε μόνο ένα κτίριο και πως το συνολικό ποσοστό της συμμετοχής του δεν υπερβαίνει το 11%.

Εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα
Μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα τα εισοδήματα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ανέρχονται σε 524.498,23 ευρώ, τα συνολικά του εισοδήματα του κ. Δένδια μαζί με τη σύζυγό του είναι περίπου 570 χιλιάδες ευρώ.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο σε μετοχές και άλλα χρεόγραφα, ενώ στο πόθεν έσχες τους γίνονται επίσης 45 καταγραφές ακινήτων. Τα συνολικά εισοδήματα που δηλώθηκαν είναι περίπου 85.000 ευρώ.

Στους πλούσιους της Βουλής συγκαταλέγεται σταθερά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τη σύζυγό του δηλώνουν εισόδημα που ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.

Η οικογένεια Τσακαλώτου κατέχει αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές κλπ χρεόγραφα αξίας περίπου 360 χιλιάδων σε ευρώ και 140 περίπου χιλιάδων σε βρετανικές λίρες.

Κάτοχος μετοχών αξίας περίπου 220 χιλιάδων ευρώ είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος έχει συνολικό εισόδημα λίγο πάνω από 80.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου εμφανίζει καταθέσεις που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, εμφανίζει καταθέσεις 701 ευρώ και κανένα ακίνητο.

Οι «φτωχοί» και πρώην φτωχοί
Η Ραλλία Χρηστίδου του ΣΥΡΙΖΑ φέτος έχει εισόδημα που αγγίζει τα 35.000 ευρώ και δηλώνει καταθέσεις περίπου 15.000 ευρώ, ενώ πέρσι οι καταθέσεις της δεν ξεπερνούσαν τα 550 ευρώ και το εισόδημά της άγγιζε τις 20.000 ευρώ. Είναι κάτοχος ενός ακινήτου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει εισόδημα περίπου 33.0000, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονται σε περίπου 2.000 ευρώ.

Η βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη δηλώνει εισόδημα περίπου 39 χιλιάδες ευρώ και 4.000 περίπου ευρώ καταθέσεις, ενώ δεν είναι κάτοχος κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

Οι χρεωμένοι
Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη με συνολικό οικογενειακό εισόδημα περίπου 63.000 ευρώ, καταθέσεις περίπου στις 10.000 ευρώ και 8 καταγραφές ακινήτων έχει δάνεια προς αποπληρωμή (μαζί με το σύζυγό της) περίπου 500 χιλιάδες ευρώ.

Σε αυτούς που χρωστάνε πάντως, αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος εμφανίζει να οφείλει μέσω φόρων και τελών προς το ελληνικό δημόσιο 194.000 ευρώ, εκ των οποίων έχει πληρώσει τα 60.000 ευρώ.

διαίτερα προβληματική εμφανίζεται ωστόσο η περίπτωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, ο οποίος, παρότι δεν εμφανίζει εισόδημα, έχει 19 δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 1.678.651 ευρώ.

Μεγάλα δανεικά ανοίγματα επίσης εμφανίζει και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος οφείλει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι παράδοξες επιλογές

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός έχει ανοίξει θυρίδα σε τράπεζα από το 2008, που, όπως αναφέρει, περιέχει στο εσωτερικό της 15 χρυσές λίρες και κοσμήματα από την κληρονομιά της μητέρας τής συζύγου του.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25, από την άλλη, έχει συμμετοχή σε ακίνητα της Μυκόνου (ένα εκ των οποίων διαθέτει πισίνα εμβαδού 100 τ.μ.)

Ο δε Γιάννης Ανδριανός της ΝΔ δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του τρακτέρ που έχει αγοράσει το 1994, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει συμμετοχές σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από κληρονομιά.

Στην κοινοβουλευτική παράδοση είναι και οι λάτρεις του υγρού στοιχείου, με τους Γ. Βαρουφάκη, Σ. Σακοράφα και Π. Πολάκη να διαθέτουν σκάφος (ή βάρκα σε άλλες περιπτώσεις) και τον Σπ. Λιβανό να δηλώνει ταχύπλοο από το 2015.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα