Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: Ανησυχία για θερμό επεισόδιο. Διεκδικεί 22 ελληνικά νησιά

Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: Ανησυχία για θερμό επεισόδιο. Διεκδικεί 22 ελληνικά νησιά

Το εθνικό αφήγημα που κυριαρχεί στην Τουρκία είναι το κλασικό «κεμαλικό» αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της Δύσης, ο πολιορκητικός της κριός κυκλώνει την Τουρκία μέσω των 6 αμερικανικών βάσεων, που ο Ερντογάν λέει ότι, δεν είναι για την Ρωσία αλλά για την Τουρκία. Άρα έχεις μία Τουρκία που είναι σε άμυνα και προσπαθεί να αποκτήσει ζωτικό χώρο. Τα ζητήματα αυτά έχουν αναβαθμιστεί στην Τουρκία και αυτό είναι ανησυχητικό

Δεν έχουν τέλος, οι τουρκικές προκλήσεις, με την γειτονική χώρα, να διατυπώνει νέες απειλές κατά της Ελλάδας, με αιχμή την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Με τη «φωτιά» συνεχίζουν να παίζουν οι Τούρκοι οι οποίοι, πέρα από την προκλητική ρητορική, φαίνεται πως επιδιώκουν να μεταφέρουν την ένταση – με απρόβλεπτες συνέπειες – και στο πεδίο.

«Δεν ανησυχούμε καθόλου, ούτε στους Λειψούς ούτε γενικά, δεν μας φοβίζουν αυτά που λέει ή προμηνύει ο Ερντογάν, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Όταν γίνεται αερομαχία, συνήθως γίνεται σε μεγάλο ύψος, ωστόσο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή τις βλέπουμε», σχολίασε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο δήμαρχος των Λειψών, Φώτης Μάγγος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το άλλο θέμα είναι η στάση των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει κάνει ένα κακό παζάρι με τους Αμερικάνους, ότι δεν έχει πάρει αυτά που θέλει, αυτό για σειρά λόγων τον ενοχλεί πολύ, ειδικά στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και για τις2 σχέσεις του με τον Πούτιν. Φτάνει σε σημείο να «απειλήσει» ότι «εάν δεν μου δώσετε αυτά που θέλω θα σας ανοίξω ένα μέτωπο εντός του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα». Η Τουρκία μπορεί να μείνει στην ρητορικής έντασης. Έχει στείλει 2 επιστολές στον ΟΗΕ και ετοιμάζεται να στείλει και 3η. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δείχνει ότι είναι η «επιτιθέμενη». Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα κλείσει αυτός ο μήνας, γιατί έχουμε και την Σύνοδο Κορυφής, όπως και την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος.

«Με τους όρους του «ισχυρού ηγέτη», τον ενοχλεί τον Ερντογάν αυτή η απόσταση με τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν, είναι ζήτημα αξιοπιστίας του ιδίου, καθώς έχει προτεροποιηθεί η Ρωσία στα μάτια των Αμερικανών. Υπάρχει και η αντιπολίτευση στην Τουρκία, που απειλεί τον Ερντογάν. Ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει κρίσιμος», κατέληξε.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία – Διεκδικεί 22 ελληνικά νησιά

Σε επιθετική στάση παραμένει η Τουρκία, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να ακολουθούν την προκλητική στάση της Άγκυρας, θέτοντας θέμα διεκδίκησης 22 ελληνικών νησιών, επικαλούμενα τη «Συνθήκη της Λωζάνης», μέσω της οποία θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους.

Η Milliyet γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι αυτά τα 22 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα (σ.σ. μοναδική εξαίρεση η Χάλκη), τονίζοντας ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή». 
   
Μάλιστα, τα δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννέα νησιών και πώς στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήση.

Η άλλη πλευρά της Τουρκίας
Βέβαια, στη γειτονική χώρα υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, τα οποία στέκονται στην οικονομική δυσχέρεια που κυριαρχεί στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ), πηγαίνοντας στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 268%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα