DW: Η διαχείριση της κρίσης στο επίκεντρο της επίσκεψης Σολτς στη Θεσσαλονίκη

DW: Η διαχείριση της κρίσης στο επίκεντρο της επίσκεψης Σολτς στη Θεσσαλονίκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γερμανός ομόλογός του Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντηθούν για δείπνο την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr, ο Μητσοτάκης και ο Σολτς συναντήθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συμφώνησαν σε ανταλλαγή όπλων για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Αθήνα θα παραδώσει όπλα σοβιετικής εποχής στο Κίεβο για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα παραδώσει μερικά από τα δικά της τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Αθήνα – κάτι για το οποίο η Ελλάδα είχε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η συμφωνία βοηθά τον Καγκελάριο Σολτς, σύμφωνα με την Deutsche Welle, να απαλλαγεί εν μέρει από τις επικρίσεις που του άσκησαν επειδή φαινόταν απρόθυμος να δώσει όπλα στην Ουκρανία. Η ανταλλαγή όπλων είναι αμοιβαία επωφελής για τη Γερμανία και την Ελλάδα. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Δεν είναι τυχαίο και οι δύο ηγέτες συναντώνται στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα Αθήνα, είναι ιστορικά μια βαλκανική πόλη.

Μαζί με τον Μητσοτάκη και τον Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κορυφαίοι εκπρόσωποι διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα παραστούν επίσης στο δείπνο της Παρασκευής. Οι χώρες αυτής της περιοχής έχουν βρεθεί συχνά σε διαμάχες. Η Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε το 1996, προσπάθησε να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τις εντάσεις.

Η Αθήνα και η Τουρκία, αμφότερες μέλη της SEECP, βρίσκονται σε νέα ένταση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στις τουρκικές ακτές. Ο Ερντογάν αμφισβήτησε επίσης την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα στο ανατολικό Αιγαίο.

Τα άφθονα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε αυτήν την περιοχή έχουν πυροδοτήσει μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η σημασία αυτών των κοιτασμάτων έχει σημαντική αξία. Η Ελλάδα, άλλωστε, θέλει να αναπτύξει τον ενεργειακό της τομέα σε βασικό οικονομικό πυλώνα και στοχεύει να αναλάβει ηγετική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα.

Βαλκανικές εντάσεις
Πριν κατευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Ενώ η Σερβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ, παραμένουν σοβαρά προβλήματα πριν από την ένταξη.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς έχει επιδείξει αυταρχικές τάσεις και οι παρατηρητές ελπίζουν ότι ο Σολτς θα μπορέσει να κάνει τον Βούτσιτς να αποδεχθεί τελικά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν — γεγονός που αποδέχτηκαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, έστω και απρόθυμα, έως ότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία. Τώρα, το Βελιγράδι θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι κοιτάζει δυτικά προς την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες χρειάζονται τη νότια Ευρώπη
Είναι προφανές, για άλλη μια φορά, ότι η ΕΕ στοχεύει στη σταθεροποίηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης — αλλά όχι μόνο όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό, λέει ο Μιχάλης Γουδής, επικεφαλής του Ιδρύματος Heinrich Böll στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στη DW.

Καθώς χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία αγωνίζονται να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, η δέσμευση της ΕΕ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τον Γουδή.

«Σε μια εποχή που οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία γίνονται οδυνηρά αισθητές, η σταθεροποίηση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ γίνεται υπερατλαντική αναγκαιότητα για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα