Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποιος απειλεί την κυριαρχία μας θα τιμωρηθεί

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποιος απειλεί την κυριαρχία μας θα τιμωρηθεί

Μπροστά σε διεθνές ακροατήριο επέλεξε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καταγγείλει την εμπρηστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο.

«Είμαστε μια δύναμη για την ειρήνη. Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιθετικός και εκνευρισμένος
Φανερά εκνευρισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις ο Ταγίπ Eρντογάν προσπάθησε να κερδίσει τα χειροκροτήματα των βουλευτών του με μία νέα επίθεση κατά της Ελλάδας

«Εμείς με την Ελλάδα είχαμε την συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Χθες το είπα και στον Υπουργό Εξωτερικών μου και την καταγγείλαμε. Διότι εμείς είμαστε υπέρ την Εξωτερικής Πολιτικής με προσωπικότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν απώλεσει την προσωπικότητα τους στην εξωτερική πολιτικη εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μ αυτούς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δοξα το θεό κλείσαμε την πληγή που είχε ανοίξει στο στήθος της Άλωσης, αποκαθιστώντας μετά από 84 χρόνια την κυρία ταυτότητα της Αγίας Σοφίας που είναι παρακαταθήκη του Πορθητή», συμπλήρωσε.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει την ενόχληση και ανησυχία της για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπει στη διαδικασία για την απόκτηση και των F35.

Αλλάζει ρότα το Βερολίνο
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς φαίνεται πως είχε τα αποτελέσματα που ήθελε η ελληνική πλευρά, καθώς το Βερολίνο άφησε στην άκρη προς το παρόν την πολιτική των ίσων αποστάσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε. δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Μπίνχερ, Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η ελληνική διπλωματία περιμένει τώρα να δει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα αμφισβητήσουν επίσημα την κυριαρχία δεκατεσσάρων νησιών, καθώς πρώτη κίνηση που έκαναν οι Τούρκοι με την επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη αποδομήθηκε πλήρως από την ελληνική πλευρά.

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, όπου θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν σε μία συνεδρίαση που γίνεται στη σκιά του βέτο που έχει ασκήσει η Άγκυρα για την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Ερντογάν ζητά την… μεταμέλεια της Ελλάδας
Όλα δείχνουν πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και Μπαχτσελί έστρωσαν το έδαφος για την προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε με νέες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες μόνο όταν η Ελλάδα δείξει μεταμέλεια θα επαναφέρει τους δίαυλους επικοινωνίας.

Rafale πέταξαν πάνω από την παράνομη τουρκική Navtex στο Αιγαίο
Τέσσερα μαχητικά Rafale απογειώθηκαν από την Τανάγρα και πέταξαν μεταξύ Σκύρου, Άι Στράτη και Λέσβου, στην περιοχή δηλαδή που η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Σήμερα το πρωί το υδρογραφικό Τσεσμέ έστριψε ανατολικά και επέστρεψε στον κόλπο της Σμύρνης. Άγνωστο εάν θα επιστρέψει στις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα