Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Δύο παράνομες NAVTEX για Τσεσμέ και ασκήσεις στο Αιγαίο

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Δύο παράνομες NAVTEX για Τσεσμέ και ασκήσεις στο Αιγαίο

Οι NAVTEX για έρευνες και ασκήσεις με τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός διχοτομημένου Αιγαίου, έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις ελληνικές δυνάμεις. Συνοριοφυλακή και Λιμενικό βρίσκονται σε συναγερμό για την αντιμετώπιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να κλιμακώσει την πίεση στην Αθήνα.
Η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στέλνοντας με παράνομη NAVTEX το υδρογραφικό Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου.

Με την εξόφθαλμα παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους η Τουρκία δέσμευσε δύο περιοχές από τις 28 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου για υδρογραφικές έρευνες του πλοίου του τουρκικού στόλου Τσεσμέ.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου πέρασε από το στενό της Χίου πλέοντας προς τον κόλπο του Ντογκάνμπεϊ όπου θα λάβει χώρα το αποβατικό κομμάτι της άσκησης ΕΦΕΣ στην οποία συμμετέχει και πυραυλάκατος της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» καλεί τους συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Το καθεστώς σε 152 νησιά αμφισβητεί η Τουρκία
Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.

Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσα τους οι Οινούσσες, η Στρογγύλη, το Φαρμακονησί, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως και η Λήμνος.

Οξύνει την κατάσταση ο Ερντογάν
Η Τουρκία προχωρά από σήμερα, 29 Μαΐου, ημέρα συμβολική για τον ελληνισμό, σε άτυπο «αποκλεισμό» του Ανατολικού Αιγαίου έως τις 14 Ιουνίου, για άσκηση έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με το πολεμικό της ναυτικό και αεροπορία.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ στην οποία έχει αντιδράσει η Αθήνα, η Άγκυρα αμφισβητώντας έμπρακτα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δεσμεύει πέντε περιοχές από βορρά προς νότο στο Αιγαίο, τις οποίες συνδέει και με διαδρόμους από τους οποίους ζητά από τα πολιτικά και εμπορικά μέσα να τηρούν αποστάσεις 1 και 3 ναυτικών μιλίων.

Στη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως
Στον Έβρο η ανάληψη επιχειρησιακών καθηκόντων των νεοαποκτηθέντων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως M1117 του Στρατού Ξηράς, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάσματος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες με το Τσεσμέ
Εκτός από τη δέσμευση περιοχών για πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ανατολικά της Λέσβου με το ερευνητικό Τσεσμέ.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Το υδρογραφικό τουρκικό σκάφος δε συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου, ενώ η πορεία του παρακολουθείται διακριτικά από τις ελληνικές δυνάμεις.

Μεταναστευτικό: Συναγερμός στη Σάμο
Η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Σάμο αποτελεί το τελευταίο διάστημα πεδίο δράσης των Τούρκων διακινητών μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι δρουν με την ανοχή ή την υποστήριξη των τουρκικών αρχών.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο νησί, χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας Τούρκοι διακινητές προσπάθησαν να περάσουν παράνομους μετανάστες στη Σάμο.

Η λέμβος εντοπίστηκε πριν μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και επέστρεψε στα τουρκικά παράλια.

Λιμενικό και στρατός βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Έβρος: Σε επιφυλακή οι αρχές – Έκτακτη περιοδεία Θεοδωρικάκου
Στο στόχαστρο κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών μπαίνουν με μεγάλη ένταση και τα περάσματα του ποταμού Έβρου, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει πίεση στα σύνορα και μεγάλη αύξηση των ροών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πραγματοποιεί από το πρωί έκτακτη περιοδεία στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση. Μαζί του είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της Αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO