Τούρκικες υπερπτήσεις και Ουκρανία στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Τούρκικες υπερπτήσεις και Ουκρανία στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και τις εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συζήτησαν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στην καλύτερη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το megatv.com .

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο την επέτειο των 201 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τόσο στις πρώτες τους δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, όσο και μετά στη δεξίωση.

«Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε όπως όλοι γνωρίζουμε ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «ιδρυτές πατέρες» μας οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας», είπε ο Τζο Μπάιντεν αρχικά.

«Και οι δικοί μας «ιδρυτές πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 201 χρόνια, το τέλος της χρονιάς των 200 ετών εορτασμού. Και είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία των δύο εθνών και των δύο λαών μας καθώς και των τόσων κοινών αξιών που μοιραζόμαστε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις κάνουν τον εορτασμό αυτής της επετείου ακόμα πιο σημαντικό. Η μάχη των δημοκρατιών ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα είναι η καθοριστική μάχη της γενιάς μας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Άριστος γνώστης των ελληνικών θέσεων ο Αμερικανός πρόεδρος, έδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που διαχρονικά διατηρεί με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία στο Delaware τον τίμησε με το 92% της ελληνικής ψήφου.

«Και μου αρέσει να αστειεύομαι λέγονται ότι είμαι γνωστός ως Τζο Μπαϊντενοπουλος και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Delaware», είπε χιουμοριστικά ο Μπάιντεν.

«Σας λένε ‘Μπαϊντενόπουλο’ για κάποιο λόγο. Αν και εγώ πρότεινα να σας λένε «Μπαϊντενάκη. Θα είχε ομοιοκαταληξία», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Ουκρανία στην αντζέντα των συνομιλιών
Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν απόλυτα ταυτόσημες θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν τη διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω κ. Πρωθυπουργέ για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο», ήταν η τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν.

«Τους τελευταίους δύο αιώνες οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά του αναθεωρητισμού ξεκάθαρα και ο Αμερικανός Πρόεδρος υπενθύμισε τη γενναία στάση της Ελλάδας και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όχι, όχι. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις δυνάμεις του άξονα του φασισμού που σάρωσαν την Ευρώπη, η Ελλάδα είπε όχι εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της».

«Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση»

Ο πρωθυπουργός μέσα στον Λευκό Οίκο απέρριψε κάθε σκέψη για λύση στο κυπριακό που δεν θα υπηρετεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χειροκροτούμενος και από τον Αμερικανό Πρόεδρο

«Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιώματα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας την πόρτα για αγορά και αεροσκαφών F-35.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στη δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».

Κατά την είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αποστολής στο Λευκό Οίκο άγημα απέδιδε τιμές ενώ στη δεξίωση η οικοδέσποινα, σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα, τον ελληνισμό και το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα