Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι είπαν για τα F-35 και πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι είπαν για τα F-35 και πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και τις εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τέθηκαν αρκετά θέματα διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, με εντολή του κ. Μπάιντεν, επεφύλαξαν μία πολύ θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την σύζυγό του και τις δύο κόρες του, και μετά την συνάντηση πραγματοποιήθηκε δείπνο, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται να γίνεται στην μεγάλη αίθουσα του Λευκού Οίκου, προς τιμήν των προσκεκλημένων. Στο δείπνο παρευρέθηκαν 300 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές όλων των πολιτειών, ανώτατοι αξιωματούχοι, επιφανείς φιλλέληνες και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Πρόκειται, μάλιστα, για μία συνάντηση διάρκειας 4 ωρών και αφορά στην μεγαλύτερη συνάντηση που έγινε μετά την πανδημία στον Λευκό Οίκο.

Τί είπαν για τα F-35

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως, το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Ένα από τα αντικείμενα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών ήταν και η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Ελλάδας να παραγγείλει μία μοίρα F-35. Τα εν λόγω αεροσκάφη, είναι τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Η Ελλάδα εντός των επόμενων εβδομάδων θα κάνει ένα letter of interest, ένα αίτημα, για το οποίο θα εκφράζει το ενδιαφέρον της για τη αγορά 14 έως 18 αεροσκαφών τέτοιου τύπου, τα οποία κοστίζουν περί τα 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ το ένα, άοπλα. Πρόκειται για μία παραγγελία που θα φτάσει τα 3 δις ευρώ και λόγω του μεγάλου κόστους θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 2028.

Μία τέτοια κίνηση, έρχεται μετά το πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με κατασκευαστική εταιρεία της παραγωγής των F-35, να καλεί επίσημα την Ελλάδα σε συμπαραγωγή. Η Ελλάδα επιθυμεί να «αντικαταστήσει» την Τουρκία στην συνεργασία με την μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος εξηρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, και εξέφρασε την επιθυμία του να καταστήσει την Ελλάδα αμυντικό και ενεργειακό κόμβο.

Μάλιστα, όταν έφτασε η ώρα που δύο άνδρες συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε χάρτες στον Αμερικανό πρόεδρο, με το σχέδιο της Γαλάζιας Πατρίδας των Τούρκων, δηλαδή, τις τουρκικές διεκδικήσεις δείχνοντάς του κάποια κατοικημένα ελληνικά νησιά, τα οποία καθημερινά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τις τουρκικές υπερπτήσεις. Ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως ο ίδιος τάσσεται εναντίον τέτοιων αυταρχικών κινήσεων, αλλά και καθεστώτων που προσπαθούν να επιβάλουν αναθεωρητισμό και επεκτατισμό.

Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για μία υψηλού επιπέδου που έχουν ανέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα χειροπιαστά βήματα που έγιναν ευρύτερα στον τομέα της αμυντικης συνεργασίας, και αφορούν τόσο στην πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, αλλά και στη δήλωση ενδιαφέροντος από εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση ενός μειοψηφικού πακέτου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η Ουκρανία στην αντζέντα των συνομιλιών
Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν απόλυτα ταυτόσημες θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν τη διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω κ. Πρωθυπουργέ για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο», ήταν η τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν.

«Τους τελευταίους δύο αιώνες οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά του αναθεωρητισμού ξεκάθαρα και ο Αμερικανός Πρόεδρος υπενθύμισε τη γενναία στάση της Ελλάδας και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όχι, όχι. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις δυνάμεις του άξονα του φασισμού που σάρωσαν την Ευρώπη, η Ελλάδα είπε όχι εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της».

«Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση»

Ο πρωθυπουργός μέσα στον Λευκό Οίκο απέρριψε κάθε σκέψη για λύση στο κυπριακό που δεν θα υπηρετεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χειροκροτούμενος και από τον Αμερικανό Πρόεδρο

«Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιώματα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας την πόρτα για αγορά και αεροσκαφών F-35.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στη δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».

Κατά την είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αποστολής στο Λευκό Οίκο άγημα απέδιδε τιμές ενώ στη δεξίωση η οικοδέσποινα, σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα, τον ελληνισμό και το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα