Τα δώρα, το πάρτι και ο Μπαϊντενάκης

Τα δώρα, το πάρτι και ο Μπαϊντενάκης

Οι ευχαριστίες της Τζιλ και του Τζο Μπάιντεν προς τους Ελληνοαμερικανούς καλεσμένους τους για τη διαχρονική στήριξή τους προς το πρόσωπο και την πολιτική καριέρα του νυν Προέδρου των ΗΠΑ έδωσαν τον τόνο της δεξίωσης για τα 201 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως αναφέρεται σε άρθρο το topontiki.gr.

Άλλωστε το φθινόπωρο έρχονται οι κρίσιμες για τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ ενδιάμεσες εκλογές και αυτή η βοήθεια θα είναι ξανά πολύτιμη.

Ο επίσημος καλεσμένος του Προέδρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε στην Ουάσιγκτον αποφασισμένος να δείξει ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πιστός και δεδομένος σύμμαχος:

- με ψηφισμένη την ελληνοαμερικανική συμφωνία,

- με ήδη ενεργό τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στη διαμετακόμιση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και πολεμικού υλικού προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης,

- με δεδομένη τη βοήθεια (και αμυντική) προς την Ουκρανία τώρα και στο μέλλον,

- με δεδηλωμένη την πρόθεσή της να αποτελέσει κομβικό παράγοντα στην εκστρατεία απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Κυρίως όμως πήγε με το αίτημα για αγορά μιας μοίρας F-35, η οποία θα μπορούσε να παραληφθεί από το 2028, και με την προοπτική κάποια μέρη του αεροσκάφους (ποια άραγε;) να κατασκευάζονται από την (μη έχουσα τέτοια δυνατότητα σε αυτή τη φάση) ελληνική ΕΑΒ ύστερα από την πιθανή απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Αυτά ήταν τα δεδομένα και αναμφισβήτητα δώρα προς τον οικοδεσπότη του Λευκού Οίκου. Υπήρχαν όμως και αιτήματα εκ μέρους του Μητσοτάκη.

Ένα εξ αυτών διατυπώθηκε και δημοσίως: Να γίνει σαφές προς όλους (δηλαδή την Τουρκία) ότι καμιά παραβίαση εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Απάντηση δεν ελήφθη – ούτε θα μπορούσε να ληφθεί – αλλά τουλάχιστον διατυπώθηκε. Και επιδείχθηκε ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» για να καταλάβει ο Μπάιντεν το μέγεθος της τουρκικής απειλής.

Βεβαίως κυβερνητικές πηγές και αναλυτές είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι ο πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να πιέσει τον Μπάιντεν με τα ελληνοτουρκικά, αφού μια τέτοια κίνηση θα προέδιδε… έλλειμμα αυτοπεποίθησης εκ μέρους της Ελλάδας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενόχληση σε μια φάση που οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν όσο γίνεται πιο κοντά τους την Τουρκία. Ως εκ τούτου η λέξη «Τουρκία» ουδέποτε ειπώθηκε…

Ένα άλλο δημόσιο αίτημα ήταν να γίνει κάτι ώστε να φθηνύνει η ενέργεια και να μειωθεί το βαρύτατο κόστος που καταβάλλουν οι λαοί της Ευρώπης – και ο ελληνικός – εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ούτε εδώ θα μπορούσε να υπάρξει απάντηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο, αφού είναι απλώς απίθανο οι Αμερικανοί να χαλαρώσουν την πίεση στη Μόσχα για να μην υποφέρουν οι Ευρωπαίοι. Είναι επίσης απίθανο να κάνουν οποιαδήποτε υπόδειξη στους Ευρωπαίους για το πώς θα διαχειριστούν τα νοικοκυριά των χωρών τους, όπως αφελώς ειπώθηκε από διάφορους δικούς μας.

Στα ενεργειακά ο αγωγός East Med είναι καθαρό ότι παραμένει στο ψυγείο, άρα τα περί ελληνικού κόμβου περιορίζονται στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από Αφρική και Ασία και στην υποδοχή LNG.

Μάλιστα κατοχυρώθηκε ότι ο Ελληνοαμερικανός Νίκος Τσάφος, πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας Enalytica με έδρα την Ουάσιγκτον, ως νέος σύμβουλος του Μητσοτάκη για τα ενεργειακά θέματα, θα βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τον Λευκό Οίκο για τις ενεργειακές επιλογές της χώρας μας. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

Κατά τα λοιπά διαψεύδεται ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα περαιτέρω αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας με αποστολή των κυπριακών πυραύλων S-300 που έχουν αποθηκευτεί στην Κρήτη, αλλά δεν υπήρξε καμιά διάψευση για το αμερικανικό αίτημα αποστολής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων που αποτελούν την αεράμυνα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ας ελπίσουμε ότι δεν μας περιμένει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Στο τέλος αυτής της πανηγυρικής διαδικασίας ως μόνη βεβαιότητα παραμένουν τα ελληνικά δώρα. Η στήριξη των ΗΠΑ στα κρίσιμα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου ούτε ζητήθηκε δημοσίως ούτε παρασχέθηκε, αλλά δεν ανησυχούμε. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν ποτέ. Απόδειξη οι διαρκώς αυξανόμενοι Αμερικανοί τουρίστες. Και ότι ο Μπαϊντενόπουλος θα λέγεται στο εξής Μπαϊντενάκης…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα