ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα για τον υπερδιπλασιασμό των μελών – Τι πέτυχε ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα για τον υπερδιπλασιασμό των μελών – Τι πέτυχε ο Τσίπρας

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου από χθες για το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς η μεγάλη κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το Συνέδριο και κυρίως την τελευταία εβδομάδα απέδωσε, και 150.000 κόσμου, παλιά και νέα μέλη, προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία για να ψηφίσουν πρόεδρο και ταυτόχρονα να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.  

Από αυτούς οι 110.000 είναι πολίτες που πήραν το βάπτισμα του μέλους κατά τη χθεσινή ψηφοφορία είναι επομένως νέα μέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Κουμουνδούρου, κατέγραψε κατά την χθεσινή εκλογική διαδικασία 110.000 νέα μέλη, επιπρόσθετα στα περίπου 62.000 ήδη εγγεγραμμένα μέλη, με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων μελών να ανέρχεται σε 172.000 μέλη. Το στοιχείο αυτό ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε θριαμβευτικούς τόνους χθες το βράδυ στην πανηγυρική δήλωσή του λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ένα «άλλο κόμμα», ένα «κόμμα των μελών του» και ταυτόχρονα «το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κερδίζει ένα προσωπικό εσωκομματικό και πολιτικό στοίχημα καθώς είναι η προεδρική κάλπη που κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες να γραφτούν μέλη για πρώτη φορά και να ενισχύσουν το πολιτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέναντι στην κυβέρνηση.

Από τα 30.000 μέλη στο 10%
Σημειώνεται πως το Σάββατο το μεσημέρι στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους σημείωνε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή να φθάσουν 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι όχι μόνο ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε αλλά επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου του 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε την ανάγκη αντιστοίχισης του εκλογικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: για να γίνει αυτό είχε πει τότε, θα έπρεπε το κόμμα (των 30.000 μελών τότε) να καταφέρει να εντάξει στις γραμμές του το 10% των ψηφοφόρων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 32% (1.1781.000 ψήφοι).

Πέρα από τα παραπάνω, στο ηγετικό επιτελείο θεωρούν ότι χθες – και σε μια συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης -ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε στα εξής:

-Να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» αριθμητικό πήχη όσον αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν τόσο για την ΚΕ όσο κυρίως για τον Πρόεδρο του κόμματος

-Να κινητοποιήσει τον κόσμο να έρθει στην κάλπη να ψηφίσει για πρόεδρο παρόλο που ήταν δεδομένη η επανεκλογή του καθώς δεν υπήρχε ανθυποψήφιος

 
-Να ενισχύσει, σε σημαντικό βαθμό, με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση και να τον προετοιμάσει  για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

–Να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).

Ο «φραγμός» που ξεπεράστηκε και το αδιάβλητο της διαδικασίας
Αξίζει να σημειωθεί –και σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις με το ΚΙΝΑΛ:

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία ότι το προσκλητήριο για ψήφο με την προϋπόθεση της εγγραφής ως μέλος δεν αποτέλεσε φραγμό για χιλιάδες κόσμου με αποτέλεσμα σήμερα να μπορεί να μιλά για 172.000 μέλη, και όχι «μέλη και φίλους». Προφανώς, υπάρχει δρόμος ώστε τα νέα μέλη να παραμείνουν και να είναι ενεργά, αλλά αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας, κατά τα λοιπά θεωρείται πως το πρώτο βήμα έγινε.

Δεν τονίστηκε τυχαία από τον Αλέξη Τσίπρα το αδιάβλητο της διαδικασίας και η αναφορά στον Ηλία Νικολακόπουλο, πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που είχε την ευθύνη της διαδικασίας. Σε αντίθεση με το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για το όνομα, το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα, στην Κουμουνδούρου λένε πως το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς υπήρχε η δυνατότητα να ελεγχθούν ηλεκτρονικά όλες οι εγγραφές, μέσω των τάμπλετ που υπήρχαν σε κάθε ένα από τα 1000 εκλογικά τμήματα. Ακόμη και όσων αρχικώς γίνονταν χειρόγραφα και με μικρές καθυστερήσεις ανέβαιναν στο σύστημα.

 
Επισημαίνεται επιπλέον (παραμονές της ανάδειξης της νέας κεντρικής Επιτροπής που θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα) και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο που ως επικεφαλής της οργάνωσης όλης της διαδικασίας σε όλη τη χώρα, έλαβε και αυτός τα εύσημα για την «άψογη» διαδικασία.

Στο μεταξύ, εικόνα για την νέα Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχει από το απόγευμα και μετά, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες και ο Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγώντας πως η καταμέτρηση των σταυρών συνεπάγεται καθυστερήσεις. Επίσης σήμερα αναμένεται να δοθούν και τα αποτελέσματα της διήμερης ψηφοφορίας για τις αλλαγές στο Καταστατικό, τα οποία ήταν γνωστά στο ηγετικό επιτελείο από χθες, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, αποτελεί πιο «ειδικό» θέμα, οπότε προτιμήθηκε να δοθούν χωριστά. Ουσιαστικά η Κουμουνδούρου επικέντρωσε χθες στο «πανηγυρικό» μήνυμα της προεδρικής κάλπης.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα