Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Η Ουκρανία κλείνει τη στρόφιγγα που διοχετεύει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Η Ουκρανία κλείνει τη στρόφιγγα που διοχετεύει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Εκτός λειτουργίας τίθεται από σήμερα, Τετάρτη, βασικός κόμβος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, εντείνοντας τους φόβους για ενεργειακό μπλακ άουτ στην ΕΕ. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται μετα την απόφαση της Ουκρανίας να διακόψει την ροή του φυσικού αερίου.

Με ενεργειακό μπλάκ- αουτ κινδυνεύει η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι θα κλείσει έναν από τους αγωγούς παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.Όπως θα μας πει η Ιουλία Βελισσαράτου ανακοίνωσε ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός από σήμερα εξαιτίας των μαχών στο Χάρκοβο και στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότ,ι δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του κόμβου Sokhranivka από το πρωί της Τετάρτης.

Όπως ανακοίνωσε «λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα».

Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι «ο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Λουγκάνσκ, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία, επί του παρόντος οι υπάλληλοί της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Νοβοπσκόφ CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι δυνατό το καύσιμο να επαναδρομολογηθεί μέσω ενός άλλου βασικού κόμβου εισόδου, επιτρέποντας την εκπλήρωση για προμήθεια ρωσικού αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις των ευρωπαϊκών κρατών.

Οι Βρυξέλλες καθησυχάζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές, δηλαδή να έρθει το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω άλλων τερματικών σταθμών στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό black out στον τομέα της ενέργειας.

Σήμερα αναμένονται κρίσιμες επαφές σχετικά με το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδες μεταξύ των 27, καθώς φαίνεται ότι η Σλοβακία και η Ουγγαρία κάνουν ένα βήμα πίσω.

Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, δηλαδή εάν συνεχίσει το μπλόκο των δύο χωρών, τότε ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως θα υπάρξει σύγκλιση έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί το θέμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα