Σκρέκας: Τρία μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια

Σκρέκας: Τρία μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια

Τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Όπως ανέφερε, τις επόμενες 6-10 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η προσθήκη πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η διερεύνηση διαθεσιμότητας και τιμών από τον ΔΕΣΦΑ, για μίσθωση πλοίου επί 12μηνο. Παράλληλα διερευνάται η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας είναι διασυνδεδεμένη μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ο κ.Σκρέκας υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική απόσυρσης τους αλλά διασφαλίζεται ότι τα εν λειτουργία εργοστάσια της ΔΕΗ θα έχουν επαρκή αποθέματα λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ανέφερε ότι οι μονάδες Μελίτης και Αγίου Δημητρίου 5 μπορούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικά, να παραμείνουν σε λειτουργία ως το 2025, οι υπόλοιπες μονάδες συμπληρώνουν τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας τους εφέτος ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 η οποία «εφόσον είναι βιώσιμη οικονομικά» μπορεί να παραμείνει ως το 2028 με λιγνίτη.
Ο κ.Σκρέκας επεσήμανε ότι η επέκταση της Ρεβυθούσας και η νέα πλωτή μονάδα ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα δώσουν τη δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την Ευρώπη αλλά έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας με 2,5 δισ. ευρώ (άλλα 800 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει η ΔΕΗ) και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα λεγόμενα "ουρανοκατέβατα" έκτακτα κέρδη στην ενέργεια, απαντώντας στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι η ΔΕΗ που την ενοχοποιούσαν, το 2021 είχε ζημιές. «Από το λεφτά υπάρχουν πήγαμε στο υπάρχουν υπερκέρδη. Ψάχνουμε να βρούμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αντιπολίτευσης και δεν τα βρίσκουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα