Αντιδράσεις και εξηγήσεις για το μήνυμα μαχητή του Tάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Αντιδράσεις και εξηγήσεις για το μήνυμα μαχητή του Tάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και εξηγήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης πυροδότησε η συμμετοχή στο μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι προς την Ελληνική Βουλή, μέλους του Τάγματος του Αζόφ.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε, λανθασμένη και άστοχη τη συμπερίληψη μηνύματος του Τάγματος Αζόφ, στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ελληνική Βουλή.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ,Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».

Μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στην Βουλή. Οργή από ΣΥΡΙΖΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ελευθερία ή θάνατος. Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας και Ουκρανίας

Εξηγήσεις για την εμφάνιση μαχητή του Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή

Εξηγήσεις για την εμφάνιση μαχητή του Αζόφ κατά την διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή επιχειρούν να δώσουν πηγές του προεδρείου της Βουλής. 

Σύμφωνα με αυτές, τα βίντεο με τους δυο μαχητές δεν στάλθηκαν από την Ουκρανική προεδρία στην Ελλάδα, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, αλλά σε μια εταιρεία που είχε αναλάβει να κάνει την σύνδεση με την Ουκρανία και την μετάδοση της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η Βουλή ενημερώθηκε ότι θα συμπεριληφθούν αυτά τα δυο βίντεο στην ομιλία του κ. Ζελένσκι δέκα λεπτά πριν αυτή ξεκινήσει και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, πρώτον δεν γνώριζαν τι θα έλεγαν οι δυο μαχητές αλλά και να γνώριζαν πως θα μπορούσαν να λογοκρίνουν την ομιλία ενός ξένου ηγέτη; 

Επίσης, η εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταδώσει την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή μετέφραζε τα όσα έλεγαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι δυο μαχητές από τα ουκρανικά στα αγγλικά και στην συνέχεια γινόταν η μετάφραση στα ελληνικά.

Αντιδράσεις για το μήνυμα μαχητή του «Τάγματος Αζόφ»

«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ», δήλωσε αμέσως μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα» είπε η κα Γεροβασίλη στο Περιστύλιο της Βουλής.

Ως μεγάλο λάθος χαρακτήρισε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τα όσα  ακούστηκαν περί τάγματος Αζόφ από τον μαχητή ο οποίος παρενεβλήθη στην ομιλία Ζελένσκι. Αποχωρώντας από τη Βουλή ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για ένα σχόλιο επί της ομιλίας Ζελένσκι, όμως εμφανώς δυσαρεστημένος από το σκηνικό που είχε προηγηθεί περιορίστηκε να πει : "Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε" .

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο».

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.

«Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Ένταση στην Διάσκεψη των προέδρων

Στον απόηχο των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εμφάνιση μαχητή με το Τάγμα Αζοφ, η Διάσκεψη των προέδρων, που ολοκληρώθηκε,  είχε  ιδιαίτερη ένταση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής για το βίντεο με τον μαχητή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλου έθεσε ζήτημα ακόμη και παραίτησης του κ. Τασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι ενημερώθηκε λίγα λεπτά πριν από την παρέμβαση Ζελένσκι ότι θα υπήρχε ένα βίντεο με δύο στρατιώτες ελληνικης καταγωγής, χωρίς να του δοθούν άλλες λεπτομέρειες. 

Δεν είχαμε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική βουλή, εξήγησαν πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως είπαν, ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη την σύνδεση με την Ουκρανία και οι ίδιοι πάτησαν  το play για το βίντεο. Η ίδια εταιρεία ήταν υπεύθυνη και για τους μεταφραστές καθώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να βρει μεταφραστή που να μπορεί να μεταφέρει απευθείας από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά.

Οι ίδιες πηγές, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ,ΜέΡΑ25, Ελλ. Λύση), αποδίδουν την φασαρία σε παρεξήγηση.

Τασούλας: Αχρείαστη και άστοχη η εμφάνιση των μαχητών, να μείνουμε όμως στην μεγάλη εικόνα

Να μην αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην Ελληνική βουλή, ζήτησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά από την διάσκεψη των προέδρεων. Όπως είπε, το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι έμαθαν για την παρέμβαση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των δύο μαχητών, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα, η οποία είναι η εμφάνιση του Ζελένσκι.

Νέα δήλωση Γεροβασίλη μετά από την διάσκεψη των προέδρων

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως ζητούν επίσημη δήλωση από τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από την πλευρά του Ελληνικού κοινοβουλίου. «Είναι ντροπή να απευθύνεται ναζιστής στην ελληνική βουλή, πρέπει να υπάρξει αντίδραση, να εκφραστεί η δυσαρέσκεια», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Γεροβασίλη, τόνισε επίσης, ότι θα έπρεπε το βίντεο να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της βουλής πριν «παίξει».

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι δεν ήταν τυχαία η εμφάνιση των μαχητών αφήνοντας αιχμές προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν εσκεμμένη κίνηση, απέφυγε όμως να εξηγήσει τον λόγο. Παράλληλα, είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζήτησε να δοθεί το πρωτότυπο βίντεο, χωρίς την μετάφραση, ώστε να δουν τι ακριβώς είπε ο μαχητής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα