Ακάρ: Θετικός ο Παναγιωτόπουλος σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου - Διαψεύδει η Αθήνα

Ακάρ: Θετικός ο Παναγιωτόπουλος σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου - Διαψεύδει η Αθήνα

Για από κοινού εκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου με την Ελλάδα, έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση των πλούτων του Αιγαίου.

Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν.  Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια.

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας τώρα για την τέταρτη συνάντηση.

Διαψεύδει η Αθήνα 
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θετικής απόκρισης από την ελληνική πλευρά και υπογραμμίζουν πως η μόνη συζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί αφορά το πεδίο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αφορά την εξέλιξη μιας παγιωμένης διαδικασίας μεταξύ των τεχνικών επιτροπών στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί φορείς, τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

“Δεν έγινε καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ούτε για ενεργειακά”, τονίζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με το Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της έκτακτης υπουργικής συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, “κατόπιν δημοσιευμάτων σε Τουρκία και Ελλάδα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ούτε για ενεργειακά. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, προέτρεψε τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, να μην ομιλεί περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έγινε κουβέντα για το Αιγαίο μόνο ως θάλασσα ειρήνης, βάσει του τουρισμού κι άλλων θεμάτων, όπως το εμπόριο, προσθέτει η ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα