Σύνοδος Κορυφής: Έως το 2027 η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής: Έως το 2027 η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν μέσω διαφωνιών, κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν στην επιβολή ενός νέου, τέταρτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και σε ένα σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο έως το 2027.
Θα ήταν σφάλμα να μη στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό όπως έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο.

Θα ενισχύσουμε την Ουκρανία αλλά δεν θα πολεμήσουμε στην Ουκρανία. Δεν είναι χώρα μελος του ΝΑΤΟ. Έχουμε υποχρέωση να την ενισχύσουμε με όλα τα μέσα για να αμυνθεί σε αυτή την εισβολή δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο έως το 2027 ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε 4η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αυτές οι κυρώσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ενισχύοντας το τίμημα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG θα παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα. «Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής καθίσταται ενεργειακός κόμβος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για τις υπέρογκες ανατιμήσεις στην ενέργεια μίλησε για κερδοσκοπίας στην αγορά και στην επόμενη σύνοδο κορυφής 24 και 25 Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις με βάση και τη δική του πρόταση 6 σημείων για πλαφόν στην χονδρική ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

«Οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή με τον Ταγίπ Εντογάν τη χαρακτήρισε επιβεβλημένη επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα προσέρχεται με τη βεβαιότητα ότι έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της.

«Μερικές φορές αυτά τα γεύματα μπορεί να είναι σε λιγότερο αυστηρό ή τυπικό πρωτόκολλο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε με ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου και κλειστή την πόρτα των προκλήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός κάθε χώρας τόνισε ενώ δήλωσε πως άρχισε η συζήτηση στην Ευρώπη για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό του ελλείμματος.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα