Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι εδώ σε μια κρίσιμη, σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία. Έκρινα σκόπιμο να ολοκληρώσω το ταξίδι αυτό διότι μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω και με τους φίλους μας στη Ρουμανία, με τον κύριο Πρόεδρο και με το νέο Πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε κοινά στις ρωσικές προκλήσεις στην Ουκρανία ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά όλους μας, αφορά ιδιαίτερα και τη Ρουμανία, μια χώρα η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Αφορά ιδιαίτερα και την πατρίδα μας στο βαθμό που έχουμε πάρα πολλούς ελληνικής καταγωγής συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Μαριούπολης. Αφορά όμως ολόκληρο τον κόσμο, διότι καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής».

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδέεται με ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρουμανία, διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία, και κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των εμπορικών και επενδυτικών εταίρων της.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία ισχυροποιείται διαρκώς, ενώ συγχρόνως παρατηρείται αυξημένη ρουμανική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα. 

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών κεφαλαίων, των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός της πατρίδας μας. Και φυσικά τα Βαλκάνια και ειδικά μία πολύ μεγάλη αγορά, η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η Ρουμανία, είναι μία αγορά η οποία προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τα μέλη του Επιμελητηρίου για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας: τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δομικά υλικά.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του  Ελληνο-Ρουμανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές των ελληνο-ρουμανικών οικονομικών σχέσεων. 

Πριν από τη συνάντησή του με τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που αποτελεί το παρεκκλήσιο της Ελληνικής Πρεσβείας. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο της πόλης του Βουκουρεστίου. 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Klaus Iohannis στο Βουκουρέστι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κοινή βούληση των δυο πλευρών για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. 

Διαπιστώθηκε ακόμη συναντίληψη σε μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα