Βουλή: Ένταση και αντιδράσεις για την Πρόταση μομφής - Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ

Βουλή: Ένταση και αντιδράσεις για την Πρόταση μομφής - Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ

Ξεκίνησε η συζήτηση  για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου  η κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συζήτηση και έγκριση ή απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας.

Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σσ αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ένταση μεταξύ Τασούλα - ΚΙΝΑΛ για το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το skai, επεδίωκε να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή στις 12μμ πριν τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, με στόχο να υπάρχει και η δική του παρέμβαση στην συζήτηση για την πρόταση μομφής. Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στην μικρή αίθουσα της Βουλής,  ωστόσο το προεδρείο της Βουλής δεν έδωσε την έγκρισή του, με αποτέλεσμα να ανακύψει έντονη διαφωνία στην εθνική αντιπροσωπεία. 

Ο κ. Κατρίνης διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην παραχωρήσει αίθουσα στο Κίνημα Αλλαγής για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το μεσημέρι της Κυριακής. 

 «Να μας πουν όλοι αν συμφωνούν ή ανέχονται αυτή την αντικοινοβουλευτική πρακτική»

ο κ. Τασούλας , απάντησε, ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε αίθουσα για την ώρα  που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κάνει χθες το ίδιο, το ζήτησε σε ώρα που δεν συνεδρίαζε το κοινοβούλιο. Συζητάμε στην κορυφαία διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου παρουσία των αρχηγών. Θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδριάσεως. Η πρακτική πρέπει να λυθεί στη διάσκεψη των προέδρων. Ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε να υποτιμήσω θέλω. Θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου από το να γίνονται μέσα στη Βουλή πολιτικές εκδηλώσεις» είπε ο κ. Τασούλας με τον κ. Κατρίνη να επιμένει στη διαμαρτυρία μιλώντας για ενός ανδρός αρχή.

Τζανακόπουλος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι σε πλήρη αντιστοιχία με αυτό που αισθάνονται οι πολίτες

Αυτή την πρόταση δυσπιστίας, την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος ακριβώς την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα", ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας για να αναπτύξει τους λόγους που το κόμμα του προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. "Η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται σε συντονισμό και αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε συντονισμό με το πάνδημο ‘δεν πάει άλλο'. Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή. Με τη διαφθορά. Με την υπονόμευση της δημοκρατίας αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί και συνεπώς "είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγει, να φύγει τώρα".

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, με την έναρξη κιόλας της ομιλίας του, αφού επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αναφορά σε προσωπικό πεδίο. "Πριν ξεκινήσουμε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να ζητήσουμε μια προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί του χαλάμε το τριήμερο. Του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο. Χαλάει άλλο ένα ανέμελο τριήμερο και για την ΚΟ της ΝΔ. Αυτά έχει η δημοκρατία δυστυχώς, ακόμη και για τους Λουδοβίκους, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει άπλετο χρόνο να αναπληρώσει, αν κάνετε δεκτή την πρόταση δυσπιστίας", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι άφαντοι αν και οι πολίτες ζουν μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι επιχειρεί να φορτώσει της ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον εαυτό της, στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ, στην αυτοδιοίκηση. "Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε, αρκεί να μην μπει στο κάδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε σε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν λογοδοτούν και δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας: "Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η χρυσή μεταγραφή; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος, σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες, για τα διαλυμένα τρένα; Αυτή είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους, η μετατροπή του σε επιτελικό χάος".

Όπως δε ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος μαζί με τη συντριβή του επιτελικού κράτους, "έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους", διότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, μια ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, "η ιστορία της σχέσης του κυρίου καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη". "Το δεξί χέρι του κυρίου Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει καταντήσει η κυβέρνηση να την εκβιάζει ένας υπόδικος, δήθεν δημοσιογράφος και "τώρα ο κ. Γεραπετρίτης, από εμπνευστής του επιτελικού κράτους, γίνεται το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσης του".

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος τη ακρίβειας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων, από το μέσο όρο της ΕΕ, για να υπογραμμίσει ότι θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 23.000 ανθρώπους που έχουν χαθεί, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει το ΕΣΥ.

Αλλά και για την ακρίβεια, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7% της αγοραστικής του δύναμης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ημέρες ευημερίας. Είναι αυτό το σημείο δε που ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2010.

Την Κυριακή η ονομαστική ψηφοφορία

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, άρχισε στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Σήμερα αναμένεται να παρέμβουν έξι μέλη της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Μ. Βορίδης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Μίνα Γκάγκα, Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης και Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα