Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test

Ποιοι  θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test

Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χτες, κατά την διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης είναι ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα δύο διαδοχικά εμβόλια ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση για να ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που διαθέτουν και να μην χάσουν τα προνόμια που τους προσφέρει. 

Πέρα δηλαδή από την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης, οι παραπάνω πολίτες θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test με δικά τους έξοδα για την εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα- με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας – υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους επιβάρυνση σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), όσο δεν εμβολιάζονται.

Υποχρεωτικά rapid tests για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα. Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση,

β) οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.,

γ) οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ

α) οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση, όπως και οι ναυτικοί-μέλη πληρωμάτων πλοίων,

β) οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία.

Διενεργείται 1 φορά την εβδομάδα και ισχύει για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης) υπάρχει υποχρέωση για 2 τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δύο τεστ.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

www.dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα