Παπανδρέου: Ο Ανδρουλάκης θα λείπει από τη Βουλή - Δεν έχει τριφτεί, είναι άκαπνος

Παπανδρέου:  Ο Ανδρουλάκης θα λείπει από τη Βουλή -  Δεν έχει τριφτεί, είναι άκαπνος

Η αναμενόμενη, όπως τη χαρακτήρισε το περιβάλλον Παπανδρέου, στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, φέρνει ανακατατάξεις αλλά και γκρίνια.

Ωστόσο, η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, από τη μία πλευρά έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό και, από την άλλη, προκάλεσε την αντίδραση του έτερου διεκδικητή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος, ως πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιος του ιδρυτή του, δεν έχει «χωνέψει» ακόμη το γεγονός ότι παρ’ ολίγον να μην περάσει καν στον δεύτερο γύρο.

«Κάνω αγώνα αξιών»
«Πάντα στη ζωή μου είναι η αφοσίωσή μου σε αξίες. Δίνω τις μάχες όχι μόνο για την επιδίωξη κάποιου αξιώματος όμως βεβαίως θέλω να έχω τη δυνατότητα να ηγηθώ αυτής της παράταξης, γιατί πιστεύω ότι μπορώ. Ωστόσο, ο αγώνας μου είναι αρχών», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι συνέβαλε «στη μεγάλη συμμετοχή» των πολιτών στις κάλπες, φέρνοντας, όπως είπε, «κάτι διαφορετικό».

«Ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό. Δεν είναι ευχαριστημένοι οι προοδευτικοί πολίτες ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ. Ο κόσμος έχει την ελπίδα για νέα πολιτική από τη δική μας παράταξη».

«Η ανανέωση δεν σχετίζεται με την ηλικία»
Σχετικά με την τακτική του να «φθείρει» ουσιαστικά τον συνυποψήφιό του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε:

«Δε χαρακτηρίζομαι από το σκληρό ροκ. Καμία φορά χρειάζονται σκληρές αλήθειες. Θα ήθελα αυτά τα θέματα που αφορούν τον κόσμο να είναι θέματα μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης», είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι η ανανέωση δε συνεπάγεται με την ηλικία.

«Δε είναι νομίζω το θέμα της γενιάς ή της ηλικίας. Είναι θέμα ιδεών αλλά και προτάσεων. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό το δικό μου. Οι νέες ιδέες, η δυνατότητα να συγκρουστώ με τα κατεστημένα και η δυνατότητα να αναδείξω νέους ανθρώπους. Η μετάβαση μπορεί να γίνει και από έναν άνθρωπο που είναι έμπειρος, που δεν έχει ανταγωνισμό με τη νέα γενιά.  Πάντα έφερνα νέους ανθρώπους. Το διακύβευμα είναι που θα πάει αυτός ο χώρος, τι στίγμα θα δώσει, αν θα είναι μια στιβαρή ηγεσία, μια ηγεσία με εμπειρία, μια ηγεσία που μπορεί να έχει διεθνή φωνή μια ηγεσία που έχει γνώσεις».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι βασικό κομμάτι της ανανέωσης ενός πολιτικού κόμματος, που θα το οδηγήσει στην επόμενη μέρα, είναι να «σπάσουν τα στεγανά».

«Έσπασα τα στεγανά, αυτό είναι τα βασικό της ανανέωσης, να χτυπήσουμε τα στεγανά. Το θέμα της ανανέωσης δεν είναι μόνο το θέμα των νέων, αλλά και άλλων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας που περιθωριοποιούνται, με αποτέλεσμα να μην είναι στην ατζέντα. Να πολιτικοποιήσουμε το θέμα της ανανέωσης και όχι να μένουμε σε ποια χρονιά γεννήθηκες».

«Σε κάθε περίπτωση θα είμαι παρών»
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως στόχος του είναι η νίκη στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο είστε χάσει είτε κερδίσει, θα είναι πάντα παρών για την παράταξη.

«Ο αγώνας είναι να νικήσω την Κυριακή. Οι κάλπες ξεκινούν από το μηδέν. Στον β’ γύρο κρίνεται όχι όποιος μας αρέσει περισσότερο, αλλά ποιος θα πάει την παράταξη μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα είμαι εδώ να παλέψω στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΝΑΛ. Ο αγώνας για τις ιδέες δεν κλείνει ποτέ, είναι απέναντι σε πολλά συμφέροντα και σε πολλές αντιλήψεις. Μάχες χάνονται αλλά πολλές φορές κερδίζονται. Όποιος δίνει μάχες πάει την κοινωνία μπροστά. Εγώ με τη μάχη που έχω δώσει, έχω πάει την παράταξη μπροστά. Είμαι περήφανος για αυτό και θα πηγαίνω την παράταξη μπροστά όπως και να έχει, με τις ιδέες και αξίες. Αυτό είναι που με χαρακτηρίζει, ο αγώνας για αξίες και για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Ήταν λάθος ότι δεν μπήκαμε σε διάλογο και με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε την  υπεροχή», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχέση με την στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν μπαίνεις σε διάλογο και έχεις υπεροχή, αναδεικνύομαι οι ιδέες. Έπρεπε να μπούμε σε διάλογο. Υπάρχουν πολλές προοδευτικές δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν καταθέτουμε απόψεις, κερδίζουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία είναι άτοπη και άκαιρη. Είναι σα να λέμε ότι δε μιλάμε για τα προβλήματα του σήμερα, αλλά για το πώς θα μοιράσουμε τα αξιώματα. Αυτήν τη συζήτηση εγώ δεν την κάνω. Μια παράταξη που βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, μπορεί να κάνει το άλμα, όχι μιλώντας για συνεργασίες αλλά για το πού μπορεί να πάει τη χώρα. Έτσι θεωρώ ότι μπορούμε να κερδίσουμε».

Σε ερώτηση για το αν θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Άννα Διαμαντοπούλου, είπε ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, εκτός από όσους «πλήγωσαν» την παράταξη, πήγαν σε άλλα κόμματα και πήραν θέσεις.

«Είμαστε μια μεγάλη παράταξη που χωράει όλους, όχι όμως αυτούς που πλήγωσαν την παράταξη, δηλαδή αυτούς που πήγαν σε άλλες παρατάξεις και πήραν πολιτικές θέσεις».

Για την εκλογή Ανδρουλάκη
Για το τι θα γίνει αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, τόνισε ξανά ότι ο νέος αρχηγός (σ.σ. αν είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης) θα λείπει από τη Βουλή, ενώ επισήμανε και πάλι ότι δεν ξέρει τις απόψεις του.

«Στην Ευρωβουλή, μπορείς να έχεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά για τα καυτά θέματα, τα καθημερινά της χώρας, δεν έχει ‘τριφτεί’, είναι ‘άκαπνος’», είπε και επανέλαβε ότι «θα γίνεται πάρτι».

«Άλλο ο αντικαταστάτης, άλλο ο αρχηγός». Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι έρχονται εκλογές με απλή αναλογική και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «χαμένη ψήφος».

Εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του ΚΙΝΑΛ θα είναι πολύ καλά και ότι το κόμμα θα ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό.

«Το κίνημά μας μπορεί να κάνει το άλμα, έχουμε μάχες πολλές μπροστά μας».

Σχετικά με τους συνυποψηφίους του στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είπε:

«Σέβομαι τις απόψεις κάθε συνυποψηφίου μου και ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία».

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα