Κορονοϊός: Τα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας – Ποιους αφορά

Κορονοϊός: Τα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας – Ποιους αφορά

 Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας συζητά η κυβέρνηση καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου για τους άνω των 60 κρίνονται ενθαρρυντικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει δυο νέα σενάρια για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Το ένα σενάριο μιλά για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους πάνω από 50 χρονών με την ίδια ακριβός ποινή που ισχύει για τους εξηντάρηδες, δηλαδή τα 100 ευρώ τον μήνα πρόστιμο εφόσον δεν υπακούσουν. 

Το δεύτερο σενάριο θέλει το μέτρο αυτό να εφαρμόζεται σε επαγγελματικές ομάδες, που έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως ακριβώς έγινε με τους υγειονομικούς. Το σενάριο αυτό προκρίνεται από τους ευρωπαίους εταίρους και όπως λένε οι ίδιες πηγές κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι  θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Φυσικά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα στις επαγγελματικές ομάδες. Εάν δηλαδή θα υπάρχει ως συνέπεια για όσους δεν πάνε να εμβολιαστούν ή αναστολή εργασίας ή και περικοπή μισθού, όπως ισχύει στους υγειονομικούς.

Φυσικά μια τέτοια απόφαση αναμένεται να φέρει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση καθώς και αυτό το μέτρο θα αγγίζει την εκλογική βάση της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας πάντως χθες στο εάν η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, απάντησε:  Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στο κυβερνητικό επιτελείο οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα σενάρια για τις ομάδες πληθυσμού, στις οποίες θα μπορούσε –χωρίς συνταγματικό κώλυμα– να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι αναβλήθηκε η έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γινόταν διαδικτυακά γι’ αυτό το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πειστεί ότι αυτή είναι η λύση για τον καθολικό εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα