Φώφη Γεννηματά: Εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της - Αντίο μαμά. Ράγισαν καρδιές τα 3 παιδιά της

Φώφη Γεννηματά: Εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της - Αντίο μαμά. Ράγισαν καρδιές τα 3 παιδιά της

Στα χέρια των παιδιών της δόθηκαν τα παράσημα της Φώφης Γεννηματά, ενώ η Ελληνική Σημαία που σκέπαζε το φέρετρο δόθηκε στο σύζυγό της.

Η νεκρική πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στη Λ. Αμαλίας έμπροσθεν της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αρκετός κόσμος έδωσε το παρών και στο Α Νεκροταφείο.

Το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, η οποία παραδόθηκε στην οικογένεια της, και με τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, το φέρετρο της Φώφη Γεννηματά τέθηκε εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα και τους πυροβολισμούς. του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Από ένα λουλούδι άφησαν η οικογένεια της πάνω από το θέρετρο της, καθώς και πολιτικοί, αλλά και απλός κόσμος που βρέθηκε στο Α νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τη Φώφη τους.

Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών έφτασε η σορός της Φώφης Γεννηματά. Κοσμοσυρροή για το τελευταίο αντίο στο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 56 χρόνια της.

  Ξεκίνησε η πομπή για το Α΄ Νεκροταφείο. Πλήθος κόσμου έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών που τελέστηκε η εξώδειος ακολουθία 

Χειροοκροτούσαν και φώναζαν αθάνατη. Πλήθος κόσμου συνοδεύει το αυτοκίνητο που μεταφέρει τη σορό της Φώφης Γεννηματά 

Μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση.

Εν μέσω χειροκροτημάτων βγήκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών το φέρετρο με τη Φώφη Γεννηματά, το οποίο παραμένει σκεπασμένο με τρεις σημαίες, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελλάδας.

Η Μητρόπολη Αθηνών είναι γεμάτη κόσμο. Μέσα και έξω. Την οικογένεια της, τον σύζυγο και τα τρία της παιδιά, φίλους, συγγενείς, συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους. Τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους ζουν η Αιμιλία, ο Γιώργος και η Κατερίνα αλλά και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. 

Ο επικηδειος του γιου της

Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι άνθρωποι που σε αγαπάμε και που λατρεύουμε με όλη σου την καρδιά. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια. Κάτι που παρά την απαιτητική σου καριέρα, νιώθαμε πάντα έντονα

Όλα σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής, για τη ζωή. Αντίκριζες πάντα τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου, δείχνοντας τη δυναμικότητά σου και τη θέληση που είχες για τη ζωή. Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για τη δημιουργία προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά». Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής» πρόσθεσε

Η σχέση που είχε με τον πατέρα μας, δίδαξε σε εμάς τι σημαίνει αγάπη και συντροφικότητα. Ήσασταν μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο δεσμός που είχε με τη θεία μας την Μαίρη, είναι παράδειγμα προς μίμηση αδελφικής αγάπης. Τα διδάγματα σου είναι στήριγμα αυτές τις δύσκολες ώρες για εμάς και θα είναι σε όλη μας τη ζωή. Όπως ήταν για σένα φάρος η ζωή του παππού μας του Γιώργου Γεννηματά και της γιαγιάς μας, Κάκιας

Με την αποχώρησή σου, νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί σου οι ελπίδες μου. Η αγκαλιά του κόσμου μαρτυρεί ότι οι αξίες και τα ιδανικά σου επιβιώνουν. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο. Όπως έλεγες για εσένα η οικογένεια ήταν όλη σου η ζωή, έτσι μας έδειξες. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχες απομείνει για να κάτσουμε μαζί σου, να κρατήσεις το χέρι και να σε φιλήσεις για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς με το χαμόγελο σου από εκεί ψηλά, πάνω από τα σύννεφα” κατέληξε.

 

Η μικρότερη κόρη της, Κατερίνα:

Έφυγες νικήτρια. Πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν το έβαλες ποτέ κάτω, παρά την ταλαιπωρία σου ήταν με ένα χαμόγελο στα χείλη να μας καθησυχάζει ότι όλα θα πάνε καλά. Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας, η μαμά μας. Μας χάρισες στιγμές όλο αγάπη και πολλή τρυφερότητα που θα μείνουν πάντα στις μνήμες μας. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες μας αλλά και στις δυσκολίες μας. Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ' αγαπάμε πολύ και πάντα ” 

Ο επίκηδειος της κόρης της Αμαλίας

«Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολυ. Είμαι περήφανη για σένα, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μου λεει το χαδι σου. Τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μου έλεγες πόσο με αγαπάς. Αντίο μαμά, σε αγαπάμε πολύ και για πάντα». 

«Θα σε θυμόμαστε πάντα με ένα χαμόγελο στη χείλη να μας καθησυχάζει. Ήσουν και είσαι πάντα ηρωίδα μας. Δίπλα μας στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές», είπε με δάκρυα στα μάτια η κόρη της. 

Τασούλας: Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής και όχι της παραίτησης

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής και όχι της παραίτησης», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής στον επερχόμενο λόγο του.
«Το παράδειγμα που έδινε, αυτό το στοιχείο κρατά συγκινημένους όλους τους Έλληνες, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κρατά τις χώρες μεστίες, κρατά τη χώρα σε πάνδημο πένθος», συνέχισε.

Ο επίδικος της Προέδρου της Δημοκρατίας

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εποχή που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου «Αποχαιρετώντας σήμερα τη Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που διακρίνεται για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε τη σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλαξε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, εάν το άτομο του βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να ρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημοσίων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επικρατήσει. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήλωση και αξιοπρέπεια. Γι' αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με τα χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

Ωστόσο, τόνισε ότι «Ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμη της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριάς για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε. . . . . . . . . λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!».

 Αθάνατη φώναζε ο κόσμος ενώ ρίχνει λουλούδια πάνω στο φέρετρο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε να κρατήσει ένα λευκό τριαντάφυλλο το οποίο αναπτύχθηκε στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά και στη συνέχεια ασπάστηκε το σπίτι της.  

Στην εκκλησία βρίσκονται επίσης, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Ελλάδα αποχαιρετά πρόωρα την Φώφη Γεννηματά. Μια γυναίκα σύμβολο για πολλούς Έλληνες που έφυγε νικημένη από τον καρκίνο στα 56 της χρόνια.

Η Μητρόπολη Αθηνών είναι γεμάτη κόσμο. Μέσα και έξω. Την οικογένεια της, τον σύζυγο και τα τρία της παιδιά, φίλους, συγγενείς, συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους. Στην εκκλησία έχουν φτάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι επίσης πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όλοι οι ενωμένοι είναι εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στη Φώφη, τη γυναίκα, τη μάνα, την ηγέτη, μια πολιτική φυσιογνωμία η οποία δίδαξε πολιτικό πολιτισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δυο πολιτικοί αντίπαλοι, έφτασαν αγκαλιασμένοι στη Μητρόπολη. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα μόνο της Φώφης Γεννηματά. 

Από νωρίς το πρωί πολίτες και πολιτικοί συνέρρεαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Φώφη Γεννηματά, να προσκυνήσουν τη σορό της. 

Στη Μητρόπολη βρίσκεται και άγημα το οποίο αποδίδει τιμές εν ενεργεία υπουργού στη Φώφη Γεννηματά.

Αίσθηση προκάλεσε και η άφιξη της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έφτασε στη Μητρόπολη λίγο πριν τις 2 μεσημέρι συνοδευόμενη από την κόρη της Αλεξία και υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα Μπακογιάννη. 

Μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Χριστοδουλάκης και ο 17χρονος γιος της Γιώργος Γεννηματάς Τσούνης θα εκφωνήσουν επιδεικτικά. 

Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά θα οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία στο Α Νεκροταφείο με πομπή η οποία θα φτάσει εκεί αφού πρώτα έκανε μια στάση στη Βουλή, εκεί όπου πέρασε πάνω από 20 χρόνια της ζωής της. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα