Οι οικονομικές συμμαχίες που χτίζονται στον ευρωπαϊκό Νότο-νέος κύκλος επενδύσεων

Οι οικονομικές συμμαχίες που χτίζονται στον ευρωπαϊκό Νότο-νέος κύκλος επενδύσεων

Επιτάχυνση των επενδύσεων και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με έμφαση στις ελαφρύνσεις των οικογενειακών προϋπολογισμών θα αποτελέσουν τους κύριους άξονες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων το προσεχές διάστημα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

 
Το πρωθυπουργικό επιτελείο με αυξημένα αντανακλαστικά «απάντησε» στο τσουνάμι των παγκόσμιων ανατιμήσεων στην ενέργεια με ένα πακέτο μέτρων που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και έκπτωση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου. 

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο Newsbeast ότι στόχος του Μαξίμου είναι να παραχθεί νέος πλούτος μέσα από την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, ο οποίος στην συνέχεια θα διανεμηθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει σε πρώτη φάση τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας να έχουν διάρκεια έξι μηνών, με το δυσμενές σενάριο να θέλει στήριξη μέχρι και 12 μήνες χωρίς να υπάρχει σκέψη για μείωση έμμεσων φόρων. 

Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο 
Σε παράλληλη δράση κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς πέρα από τις εθνικές πρωτοβουλίες προσανατολίζεται ήδη στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου με έμφαση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για τη λήψη κοινών αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο με μέτρα-σωσίβιο για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και στη δημιουργία ενός σχεδίου για κοινή προμήθεια ενέργειας.

Άλλωστε, η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 21-22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα έχει ως κεντρικό θέμα την ενέργεια και τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη και να συναντηθεί εκ νέου με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι σε μία ευρύτερη προσπάθεια για τη χαλάρωση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. 

Περιφερειακός επενδυτικός κόμβος η Ελλάδα 
Ένας νέος κύκλος επενδύσεων με έμφαση στα data centers που στόχο έχουν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανοίγει και επισήμως αύριο Δευτέρα, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν παρουσία του πρωθυπουργού τα εγκαίνια του πρώτου μεγάλου data center της Lamda Hellix.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την έναρξη του αντίστοιχου μεγάλου πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft, καθώς εντός του Οκτωβρίου αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. 

   
Δεύτερη μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη  
Την ίδια ώρα, στη συμπρωτεύουσα αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός την προσεχή Τρίτη για να εγκαινιάσει τη δεύτερη μεγάλη επένδυση της Pfizer στην πόλη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, αναμένεται να τον υποδεχθεί, ενώ πιθανό είναι να υπάρξουν και ανακοινώσεις για νέα φάρμακα κατά του κορονοϊού.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί πρόσφατα στη Νέα Υόρκη προαναγγέλλοντας την πρόοδο των επενδύσεων της Pfizer στη χώρα μας, δίνοντας έμφαση στις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες προσελκύουν επιστημονικό προσωπικό εντός και εκτός Ελλάδας. 

  https://www.newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα