Ο κ. Μητσοτάκης πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale λες και πάει και αγοράζει γραβάτες

Ο κ. Μητσοτάκης πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale λες και πάει και αγοράζει γραβάτες

Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μια διαπραγμάτευση για αγορά φρεγατών από τη Γαλλία και για στρατηγική εταιρική σχέση, που είχε στόχο την αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών. Έγνοια μας ήταν να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς όμως να ξαναβάλουμε τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες. Γι’ αυτό άλλωστε συζητούσαμε την πιθανότητα χρηματοδότησης αγοράς φρεγατών από την επιστροφή των διακρατούμενων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός χαμογέλασε, για να του πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ο κ. Μητσοτάκης γελάει τώρα που τα ακούει, γατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του, και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να πάει να ψωνίσει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα. Όταν θα βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση εξαιτίας των δικών σας επιλογών δεν θα είστε εδώ κύριε Μητσοτάκη, θα είστε σε άλλη θέση. Φουσκώνεται τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς καμία εγγύηση συνδρομής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε κανένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ρωτάμε πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει. Οι φρεγάτες αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού, συμφωνούμε σε αυτό και γι’ αυτό διαπραγματευόμασταν και εμείς γι’ αυτές, αλλά ακούμε και για κορβέτες και για 18 μαχητικά Rafale και 6 επιπλέον ίδια μαχητικά που ανακοινώσατε το Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ χωρίς καν να το γνωρίζουν οι επιτελείς, είναι και η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35 με την προοπτική νέας αγοράς πανάκριβων αεροσκαφών, ο εκσυγχρονισμός των F-16 με 700 εκατομμύρια ευρώ αντί για 450 εκ. ευρώ που προβλέπαμε εμείς, είναι ο εκσυγχρονισμός των νυν φρεγατών Meko για 450 εκ. ευρώ αντί για 150 εκ. που προβλέπαμε εμείς και είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση την αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Ισραήλ, διότι είναι έργο που σχεδιάζαμε και εμείς είχαμε επιλέξει να προωθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, στο 1/4 της τιμής αντί των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήσατε εσείς. Θα ελέγξουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα φύγει από το δημόσιο ταμείο.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνηση προβαίνει σε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία με τη Γαλλία αναρωτήθηκε: Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020 που εσείς κύριε Μητσοτάκη αποφασίσατε ότι δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί ήταν έξω από τις δυνατότητές μας και άρα δεν θα μπορούσαμε να προβούμε και στο σχετικό αμυντικό σύμφωνο με την εν λόγω χώρα; Επίσης μας λέγατε ότι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ήδη υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είπατε επί λέξει. Τι άλλαξε από τότε; Έχουμε έναν πρωθυπουργό που άλλα λέει και άλλα κάνει. Ακυρώσατε τότε τη συμφωνία γιατί οι φρεγάτες λέγατε πως είναι πολύ ακριβές στα 3,3 δισ. ευρώ. Τι άλλαξε τώρα; Δεν είναι ακριβές;

Τόνισε δε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συμφωνίας δεν κατοχυρώνεται η στήριξη της Γαλλίας προς εμάς, πέραν των 6 ναυτικών μας μιλίων. «Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μας μίλια, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Εκεί θα μας συνδράμει η Γαλλία; Η απάντηση είναι όχι. Η συμφωνία δεν είναι ισότιμη. Συν τοις άλλοις αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να μετάβουν ελληνικά στρατεύματα στο Σαχέλ της Αφρικής. Πρόκειται για μια ανισοβαρή συμφωνία» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα