Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες

Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί, ούτε απειλείται αλλά διευρύνει τις συμμαχίες της. Εντάσσει την άμυνά της, τη στρατηγική της αντίληψη και τη γεωπολιτική της θεώρηση. Αυτή είναι η εθνική αντίληψη ενός σύγχρονου κράτους και για αυτό όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον προτρεπτικό χαρακτήρα δεν μπορεί να μιλά από τη θέση του επιτιθέμενου

Σε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία ασπίδα προστασίας της ακεραιότητας της Ελλάδας απέναντι σε απευθείας απειλές και αποτελεί τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής αυτονομίας.

Απευθυνόμενος ευθέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων, καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην ονομαστική ψηφοφορία, ιδιαίτερα σε αυτή την χρονική συγκυρία, σημειώνοντας ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Αν είναι ιστορική η σημασία της νέας εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας ιστορική πρέπει να είναι η υποδοχή της. Κάθε ΟΧΙ που θα ακουστεί σήμερα στη βουλή θα είναι ένα όχι στη δική τους βούληση» και συμπλήρωσε: «Το Παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο, ενώ μας θέλει όλους παρόντες».

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Μετά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα θα λάβουν το λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, εάν θελήσουν, έχουν τη δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πώς αναμένεται να ψηφίσουν τα κόμματα
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η συμφωνία θα συγκεντρώσει τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, όπως προέκυψε από την συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη ζητήθηκε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά το θέμα της υπεράσπισης της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή τα δύο βασικά θέματα με τα οποία διαφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι ψήφοι φαίνεται πως είναι μοιρασμένες, καθώς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσουν και το ΚΚΕ, αλλά και το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα