Νέο τουρκικό παραλήρημα και προκλήσεις λίγο πριν τις διερευνητικές

Νέο τουρκικό παραλήρημα και προκλήσεις λίγο πριν τις διερευνητικές

Ο νεοοθωμανισμός δεν κρύφτηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Tούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, την στιγμή μάλιστα που ο τουρκικός λαός δεν έχει να φάει καλα καλά.

Όλα αυτά δύο μόλις ημέρες πριν τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα.

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου.

Μετά και τις προκλητικές δηλώσεις της εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας την Δευτέρα, η ανατολική Μεσόγειος θυμίζει και πάλι καζάνι που βράζει. Η Τουρκία με άσκηση από τις 3 έως και τις 5 Οκτωβρίου μέσα στην περιοχή του πλου του ερευνητικού NAUTICAL GEO προσπαθεί να παρεμποδίσει την όλη διαδικασία του EastMed.

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο διενεργούν την άσκηση Ευνομία από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε δική τους άσκηση λίγο νοτιότερα από την περιοχή του NAUTICAL GEO.

Σε αυτό το φόντο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχεται στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κύπρος

Νέα περιοχή αντιπαράθεσης οικοδομεί η Τουρκία, αυτή τη φορά στα νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Έτσι, η Άγκυρα, έχει αποφασίσει να κάνει έρευνες στην περιοχή που θα κάνει έρευνες τον πλοίο Nautical Geo.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα