Με εμπρηστική ανακοίνωση αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Με εμπρηστική ανακοίνωση αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Οι Τούρκοι αντιδρούν σπασμωδικά μετά την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών σε δήλωσή του κατηγορεί την Ελλάδα ότι «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, απομονώνει και αποξενώνει την Τουρκία» και κατηγόρησε τη χώρα μας για μαξιμαλιστικές θέσεις στο Αιγαίο.
Με χρονική απόσταση τέτοια που δείχνει πως η Άγκυρα περιήλθε σε κατάσταση σοκ από την υπογραφή της Συμφωνίας αμυντικής ρήτρας Ελλάδας – Γαλλίας τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη το βράδυ με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση, ρίχνει λάδι στη φωτιά απειλώντας.

Αφορμή η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η αμυντική συμφωνία αφορά σε όλο το εύρος της επικράτειας, και όχι μόνο το έδαφος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά την τοποθέτησή του κάνοντας και πάλι αναφορά σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο, κάνοντας μάλιστα το άσπρο – μαύρο, λέγοντας πως είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, και παραβλέποντας πως τα μαχητικά της ήταν που την Πέμπτη έκαναν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η Άγκυρα με την ανακοίνωση αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως είναι οργισμένη από τις διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας και προχωρώντας στην προσφιλή της τακτική απειλεί.

Η Ελλάδα συνεχίζοντας στον άξονα των στρατιωτικών συμμαχιών θα πραγματοποιήσει από τις 4 έως και τις 7 Οκτωβρίου την αεροναυτική άσκηση «Ευνομία» με τα γαλλικά Rafale να πετούν και πάλι νοτίως της Κρήτης καθώς στην άσκηση συμμετέχουν Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος.

Η Αθήνα, μάλιστα, έχει δεσμεύσει για τις 6 και 7 του μήνα μια τεράστια περιοχή από την Κρήτη έως τα ανατολικά όρια του FIR για εναέριο ανεφοδιασμό των γαλλικών μαχητικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα