Οι επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Οι τουρκικές αποτυχίες και η δυσαρέσκεια για Ελπιδοφόρο

Οι επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Οι τουρκικές αποτυχίες και η δυσαρέσκεια για Ελπιδοφόρο

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη έφτασε πριν λίγες ώρες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης μετέχει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή συγκεκριμένων ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Fifa.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν υπήρξε, ενώ φαίνεται πως η τουρκική διπλωματία έφαγε δύο ισχυρά χαστούκια. Αφενός δεν υπήρξε συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν, κάτι που επιθυμούσε διαρκώς η τουρική πλευρά, ενώ στην διάσκεψη για την Λιβύη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την βορειοαφρικανική χώρα.

Γενικά η τουρκική παρουσία στη Νέα Υόρκη είχε πολλές με φιέστες αλλά καθόλου ουσία.

Κινητικότητα και μπαράζ επαφών από Δένδια

Την ίδια στιγμή, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει κάνει πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο των εργασιών του ΟΗΕ, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις και ξεκαθαρίζοντας σε όλους ποια είναι η τουρκική δράση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Δυσαρέσκεια

Την Παρασκευή το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Εκεί θα βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, για τον οποίο υπάρχει πολύ έντονη δυσαρέσκεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ελπιδοφόρος είχε παραβραθεί στα εγκαίνια τουρκικού κέντρου στην Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων, παρών ήταν και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Επενδύσεις

Φυσικά, κατά την παρουσία του στην Νέά Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με ανθρώπους του επιχειρείν, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Microsoft Μπέρναρντ Σμιθ, αλλά και με τον επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα