ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην ‘Αγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Απτόητοι οι Τούρκοι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το μπαράζ των απαράδεκτων ναυτικών και λεκτικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Ο υδρογραφικός/ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τη Navtex/0821, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή για την οποία έχει εκδώσει Navtex ο αντίστοιχος σταθμός του Ηρακλείου είναι παράνομη!

Η συγκεκριμένη περιοχή, υποστηρίζει η Αγκυρα, είχε συμπεριληφθεί στη γνωστή αναφορά της 18ης Μαρτίου του 2020 (την οποία κατέθεσαν στον ΟΗΕ) και αφορά περιοχή βορειοανατολικά της Κρήτης (μεταξύ Κάσου και νομού Λασιθίου στο Καρπάθιο Πέλαγος). Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και είναι εντός του γεωγραφικού χώρου του τουρκο-λιβυκού μνημονίου! Σε αυτή την περιοχή πραγματοποιεί έρευνες το σκάφος «NΑUTICAL GEO».

Εν τω μεταξύ, ο εμπνευστής και θεωρητικός του ναυτικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ως και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019, απόστρατος ναύαρχος και πρώην υπαρχηγός του τουρκικών ναυτικών δυνάμεων Τζιχάτ Γιαϊτζί, που προ ημερών «αποκάλυψε» τα «ελληνικά σχέδια επέμβασης στη Δυτική Τουρκία σε συνεργασία με τους γκιουλενιστές, στην περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016», συνέχισε και χθες τις… πολεμικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσει!

«Σήμερα στην Ελλάδα, αν υπάρξει περίπτωση πολέμου, δεν θα μπορούν να βρουν στρατιώτες να πολεμήσουν», είπε ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος, προσθέτοντας ότι «το 2020 θα προσλάμβαναν (στο στρατό) 1.500 άτομα και με το ζόρι βρήκαν 300 άτομα». Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του με απαράδεκτο και υποτιμητικό τρόπο για τη χώρα μας είπε «ενώ σ’ εμάς όχι 1.500 αλλά 250 χιλιάδες άτομα προσλαμβάνονται και υποβάλλουν αίτημα ένα εκατομμύριο άτομα». Επιπλέον ανέφερε ότι «αν σήμερα, να μη δώσει ο Θεός βέβαια, υπάρξουν στην Τουρκία 50 ή 30 ή 40 μάρτυρες, το δικό μας έθνος αυτό θα το αντιμετωπίσει με σιωπή, υπομονή και σταθερότητα, ενώ οι μάνες και οι πατεράδες θα πούνε “να είναι καλά η πατρίδα”», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας νεκρός, γιατί αν υπάρξει ένας στην Ελλάδα θα γίνει χαμός».

Και προκλητικά κατέληξε λέγοντας ότι «η Τουρκία μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα χωρίς καν να πολεμήσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Χωρίς να πολεμήσει τη γονατίζει».

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα