Κυβερνητικές πηγές: Ο Αποστολάκης ζήτησε να γίνει υπουργός κι όχι αναπληρωτής

Κυβερνητικές πηγές: Ο Αποστολάκης ζήτησε να γίνει υπουργός κι όχι αναπληρωτής

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν έκθετο τον Ευάγγελο Αποστολάκη προχωρώντας σε πλήρη έκθεση του παρασκηνίου των συζητήσεων μεταξύ Μαξίμου και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το πόστο του αναπληρωτή υπουργού ήταν αυτό που είχε προταθεί στις αρχικές επικοινωνίες με τον κ. Αποστολάκη, όλα αυτά στον απόηχο της άρνησής του να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Στην κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης άλλαξε γνώμη μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήριζε «αποστάτη» την ώρα που ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται να ισχυρίζεται ότι παγιδεύτηκε, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί πήρε πίσω την συναίνεση στην υπουργοποίησή του δύο ώρες πριν την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κυβερνητικές πηγές, αποκάλυπταν ότι η αρχική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες επικοινωνίες με τον Βαγγέλη Αποστολάκη ήταν να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Σάββατο 28 Αυγούστου, σε νέο τηλεφώνημά του με τον πρωθυπουργό, ήταν ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστολάκης που ζήτησε να αναλάβει υπουργός και όχι αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Βαγγέλη Αποστολάκη να γίνει υπουργός σε αυτοτελές υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και όχι αναπληρωτής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διατελέσει στο παρελθόν -έστω για λίγους μήνες- υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και την εν γένει προσφορά του. 

Ανήμερα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Καλογήρου, στο γραφείο του κ. Τσίπρα και ενημέρωσε για την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, ζητώντας την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εξηγεί η κυβερνητική πηγή, ο κ. Καλογήρου δεν διεφώνησε, δεν ανέφερε τίποτα περί «αποστασίας», αλλά αντίθετα ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για την ενημέρωση. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Στις 11 το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έγινε γνωστό ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Νίκου Χαρδαλιά, αναβαθμισμένο μάλιστα, αφού από υφυπουργείο υπαγόμενο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επρόκειτο να γίνει ανεξάρτητο υπουργείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου «η Προεδρία της Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την ανάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του»!

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βαγγέλης Αποστολάκης υπαναχώρησε από την απόφασή του να γίνει υπουργός υποστηρίζοντας ότι εφ όσον δεν έχει διακομματική συναίνεση δεν μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που ο ίδιος διαπραγματεύθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας μάλιστα θέση υπουργού και όχι αναπληρωτή (αν και η προβλεπόμενη αποζημίωση είναι ίδια τόσο για τους υπουργούς όσο και για τους αναπληρωτές υπουργούς).

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός απατεώνας ολκής ο Μητσοτάκης, επιχείρησε να παγιδεύσει τον Αποστολάκη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα