Μητσοτάκης: Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα - Τσίπρας: Mε τυμβωρυχία συνεχίζει

Μητσοτάκης: Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα - Τσίπρας: Mε τυμβωρυχία συνεχίζει

Δεν κρινόμαστε για αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, μιλώντας αμέσως μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα και φέτος και είχαμε τα περισσότερα από ποτέ.
 
Γιατί δεν πετάει το Μπέριεφ κ. Σπίρτζη; Θέλατε να το απογειώσουμε όταν η εταιρεία ζητούσε αυξημένη συντήρηση;», ενώ απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».

 «Μας κληρονομήσατε δασικούς χάρτες με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει.. Κάνατε μισή δουλειά την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητοι οι δασικοί χάρτες. Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα». 

Ακόμη αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας «Έχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Όμως εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πως θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μας έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του τυμβωρύχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε κατά τη δευτερολογία του την επίθεση  στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Οκ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι». Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας... Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη - Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.
 
«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

«Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μπορείτε κ. Τσίπρα να μας καταθέσετε στα πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια, που δήθεν κάνατε, αλλά δεν προφτάσατε να τα υλοποιήσατε εξ αιτίας των εκλογών του 2019; Ο κ. Χαρδαλιάς και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στην διάθεση σας να σας ξεναγήσουν στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς την είχατε σε κτίριο που δεν πληρούσε ούτε τις αντισεισμικές προβλέψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έρχεται μήνυμα εκκένωσης από το 112 για εσάς

Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας

Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος των ελίτ, που σας στηρίζουν και στηρίζετε.

Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών.

Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού.

Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας

Έκανε λόγο για: Μια πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους, και το δράμα των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Εσείς δεν είστε ο αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους, που το διαφημίσατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης;

Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς; Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας, εν ονόματι της αποτελεσματικότητας;

Πού ήταν η αποτελεσματικότητά σας; Εσείς δεν δηλώνατε στις 11 Μαΐου : «Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης, και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας»;

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις μεγάλες φωτιές. Ο κ. Τσίπρας αφού χαρακτήρισε ψεύτικη τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη, μίλησε για ειρωνικά χαμόγελα και γέλια του πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στην «αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ότι σύντομα έρχεται ένα νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112.

Πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τους χειρισμούς του και το συντονιστικό του ρόλο κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, που κατέστρεψαν περισσότερα από ένα εκατομμύρια στρέμματα πρασίνου, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Παραδέχθηκε ότι παρατηρήθηκαν κενά στον τομέα της πρόληψης αλλά και πως δεν ήταν αρκετή η προετοιμασία να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, τονίζοντας πως πρέπει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε τη πολιτική των εκκενώσεων των οικισμών μέσω του «112», τονίζοντας ότι ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ενίσχυση της πυροσβεστικής με προσωπικό, νέα οχήματα αλλά και εναέρια μέσα. «Είχαμε 74 εναέρια μέσα, τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα και κάποια δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά. Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 23 επικίνδυνες περιοχές, οικισμούς που ήταν πολύ κοντά σε δάση», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αμφισβήτηση αυτής της προσπάθειας. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτηρίζοντας ότι είναι μικρόψυχη η κριτική». «Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει, η κουλτούρα του 112 όμως είναι παρακαταθήκη για τη χώρα», είπε.

«Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά που προσομοίαζαν με αυτά στο Μάτι. Αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν», είπε

Παρατεταμένος καύσωνας που δεν είχαμε βιώσει από το 1987

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την καύσωνα επίπονο που άπλωσε τις φωτιές του σε όλη της Μεσόγειο. «Είχαμε έναν παρατεταμένο καύσωνα που δεν είχαμε βιώσει από το 1987. Είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, η οποία μετατράπηκε σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Παρά την ένταση των φωτιών, κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο μας να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τους οικισμούς και τις κρίσιμες υποδομές», είπε και ανέφερε ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπήρχε οδός διαφυγής για να απομακρυνθούν οι πολίτες με ασφάλεια και ταχύτητα. Στον δρόμο που συνδέει το Σούνιο με το Λαύριο υπάρχουν δύο ταμπέλες που οδηγούν τους πολίτες πως να απομακρυνθούν σε περίπτωση κινδύνου προς τη θάλασσα. Στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη είπε πως καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αθήνα.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε αρχές Αυγούστου 1.279 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα, πολλές εκ των οποίων ήταν προϊόν εμπρησμού.

Εγιναν λάθη

Αναφερόμενος ειδικά στα Βίλια επεσήμανε ότι ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. «Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να τη σβήσουμε. Να μας υποδείξετε που έγινε το λάθος», είπε.

«Δεν έλειψαν τα λάθη», παραδέχθηκε και τόνισε πως «είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής».

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά και μια πολιτική πράξη με μήνυμα, είναι ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μια αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αποζημίωση των πληγέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας σε όλη τη χώρα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Εχουν κατατεθεί 1.135 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το κράτος δεν κινήθηκε νωρίτερα στην καταβολή αποζημίωσης». Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη έχουν αρχίσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από τη Βόρεια Εύβοια αφορούν όλες τις επιχειρήσεις.

Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία».

Και συμπλήρωσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».

Το επιτελικό κράτος πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στα περί επιτελικού κράτους είπε ότι απάντησε επιτυχημένα σε μια σειρά από κρίσης, όπως τον Έβρο και τον εμβολιασμό και πρόσθεσε πως «το επιτελικό κράτος πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης».

Ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους είπε ότι «δεν μπορούν ορισμένοι να θολώνουν την αλήθεια για τις πυρκαγιές, όταν το Σύνταγμα κηρύσσει όλες τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, δεν μπορούν να συνωμοσιολογούν για τις ανεμογεννήτριες, όταν αυτές μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τις πιο ήπιες μορφές ενέργειας, εχθρούς του δάσους» και πρόσθεσε ότι δεν καίγονται τα δάση μας για να μπαίνουν ανεμογεννήτριες, θα διορθώσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη – Τι είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
Προκλητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Με τη στάση του δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα» είπε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία ο πρωθυπουργός να επιδιώκει τη συγκάλυψη και τη μετακύλιση των ευθυνών».

Όπως τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την «ψεύτικη συγγνώμη» που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αδιανόητη την καταστροφή που προκλήθηκε από τις φωτιές αναφερόμενος στα περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα που έγιναν στάχτη.

«Μια τραγωδία πρωτοφανής που ενδεχομένως να μην έχουμε αντιληφθεί τις συνέπειές της» είπε και κάλεσε τους πάντες «να δούμε τις ευθύνες και τους αίτιους. Χωρίς αυτό, το πολιτικό μας σύστημα θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι και τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας πως «εμείς με ευθύνη απέναντι στη χώρα αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη ημέρα».

«Συστήσαμε την επιτροπή Γκολντάμερ. Τον Απρίλη του 2019 παρουσιάστηκε στη Βουλή και δρομολογήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Εσείς, όμως, τη θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας» πρόσθεσε.

«Να αφήσετε την αλαζονεία»

Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει «την αλαζονεία». «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε «τι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Τι κάνατε τις παρεμβάσεις τις εν εξελίξεις παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προχωρήσει; Σταματήσατε τις προλήψεις, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, δεν εφαρμόσατε την κοινή απόφαση συνεργασίας στην πυρόσβεση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αναβαθμίσατε έναν πρώην δήμαρχο στη θέση του υφυπουργού στην Πολιτική Προστασία. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρήσατε στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλιότερων πυρκαγιών. Μας λέγατε να τους αποπέμψουμε και ήρθατε και τους αναβαθμίσατε».

Κοντόφθαλμη πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απλή και κοντόφθαλμη την πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν σας φταίει η κλιματική κρίση. Οι πολιτικές επιλογές είναι, και η ευθύνη αυτών των πολιτικών σας βαραίνει προσωπικώς κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός να κατανείμει την ευθύνη στους υφιστάμενούς του. «Δεν είστε ικανός να την αναγνωρίσετε. Γιατί ζητήσατε συγνώμη; Εχετε καταλάβει τα λάθη σας;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να μεταβεί στην Εύβοια.

«Απίστευτη ελαφρότητα»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επέδειξε απίστευτη ελαφρότητα.

«Που ήταν το επιτελικό κράτος την ώρα της φωτιάς, εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας; Που ήσασταν όταν καίγονταν για 10 μέρες οι Αδάμες, το Κρυονέρι μέχρι να έρθει στην Αττική η φωτιά; Εσείς είστε η πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή κ. Μητσοτάκη» είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζήσατε το μύθο σας για κάποιο διάστημα αλλά ούτε τώρα δεν μπορείτε να προσγειωθείτε στην σκληρή πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν λύνεται με πολιτικές καρατομήσεις και κατόπιν εορτής μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης» πρόσθεσε και αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση των επτά σημείων που έχει καταθέσει για την επόμενη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα